Meisjes van vijftig houden van voedingssupplementen
Kanker / Overgang

Niet alles ligt aan de overgang

“Ik stuur je voor de zekerheid eerst naar de internist!” . Verschrikt kijk ik mijn huisarts aan: “Is dat niet wat overdreven? “Niet alles ligt aan de overgang“, antwoordt ze resoluut. Ik had al enige tijd last van vermoeidheid. Geen gewone moeheid, zoals na een dag hard werken of als je een zware training hebt gehad. Deze vermoeidheid ging niet over na een nachtje slapen. Ik stond ’s morgens steeds vermoeider op en ging ’s avonds almaar vroeger naar bed. Omdat mijn training voor de marathon van Amsterdam zou beginnen, leek het me verstandig om mijn bloed te laten checken. Een trainingscyclus van 4 maanden vraagt tenslotte aardig wat van het lijf.

Hebben supplementen mijn ontstekingswaarden laag gehouden?

Bij de eerste test in mei, bleek mijn bezinking licht verhoogd, maar nog niet verontrustend. Wat ik persoonlijk vreemd vond, was dat mijn vitamine D, Zink en Magnesium tegen de onderrand aan zaten. En dat zijn juist de vitaminen die ik dagelijks toevoeg. Ik eet gevarieerd en gezond. Zouden die waarden daarom niet wat hoger moeten zijn? Mijn huisarts stelde voor dat ik een maand zou stoppen met de supplementen, waarna de bloedwaarden opnieuw gecheckt zouden worden. Zojuist hoorde ik dat de vitaminen en mineralen tegen alle verwachting in, niet gedaald waren. Maar mijn bezinking was nu wel omhoog geschoten. Hebben de supplementen de ontstekingswaarden laag gehouden?

Een nieuw bed en drie maanden verder is mijn rugpijn alleen maar erger

Dus toch een chronische ontsteking. Maar waar? Ik leg nog wat dingen voor aan de huisarts. De afgelopen maand, waarin ik met alle supplementen gestopt ben, ging het steeds slechter met me. Al enige tijd word ik ’s ochtends wakker met lage rugpijn. Ik heb moeite om mijn bed uit te komen. Als ik eenmaal aan het bewegen ben en mijn rondje heb hardgelopen, gaat het wel weer. Ik gaf ons bed de schuld. Werd het niet tijd om het matras te vervangen? Dan zal het met de rugpijn vast wel beter gaan. Een nieuw bed en drie maanden verder, is de rugpijn niet weg. Sterker nog: de afgelopen maand had ik moeite om me om te draaien in bed als ik te lang heb stil gelegen. En op mijn werk had ik ook steeds vaker last van rugpijn als ik te lang heb stilgezeten. Ik had al geroepen dat het tijd werd voor nieuwe bureaustoelen. Maar zou het niet kunnen, dat er iets heel anders aan de hand is?

Ik kijk naar mijn linker wijsvinger. Er zit een pijnlijke knobbel.

Die vinger protesteerde al wat langer, net als mijn linker pols, nu ik erover nadacht. Vooral na een dag achter de computer. Tijdens mijn training vermeed ik al enige tijd opdrukken of planken; juist vanwege die pols . En zo komt ook de huisarts uit bij dezelfde conclusie: reuma. Ze wil alleen nog niet alles uitsluiten. Hoewel reuma of reumatische artritis een logische conclusie is, zal een reumatoloog alleen naar de reuma kijken. En eerst zal een internist kijken of er een andere oorzaak kan zijn. De wachttijd is 6 weken. Tot die tijd zal ik in ieder geval mijn marathonschema als leidraad gebruiken. Misschien dat ik wat meer easy runs zal doen, of af en toe een dagje extra rust zal nemen, als mijn lichaam daarom vraagt. Het wordt nog een lange weg. Maar als ik iets geleerd heb, de afgelopen maand is het wel dat ik de overgang niet overal de schuld van mag geven. Ik zei het al eerder: Alles kan in de overgang! Maar naar nu blijkt: Niet alles ligt ook aan de overgang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.