Geen mirena spiraal meer voor meisjes van vijftig
Overgang

Het Mirena spiraal verwijderd. Ik ben een ander mens!

Bij mij was het een goede vriendin die dit wondermiddel onder de aandacht bracht. Mond op mond werkt immers nog altijd het beste voor een heleboel producten. Van de aanbevelingen kan ik me herinneren:

 • nooit meer ongesteld zijn
 • geen last van de overgang
 • nooit meer last van pms
 • hormonen zijn beter in balans

Het klonk als een sprookje. Te mooi om waar te zijn eigenlijk. En dat was het ook.

Tenminste voor mij. Wat een ellende heeft het Mirena spiraal bij mij veroorzaakt. En als ik de rechtzaken in Amerika goed volg, ben ik niet de enige die negatieve effecten heeft ondervonden van de Mirena Spiraal. Fabrikant Bayer zou er goed aan doen, de voorlichting over dit voorbehoedsmiddel te verbeteren.

Vooral omdat ik van mijn huisarts heb begrepen dat er steeds meer slechte berichten over Mirena naar boven komen. En omdat mijn cardioloog zo negatief was over de Mirena. Vergis je niet:  sommige vrouwen zullen echt baat hebben bij Mirena. Alleen viel het bij mij anders uit. Net als dat sommige vrouwen goed reageren op de pil en anderen niet.

FunFact: De Mirena spiraal is op de markt sinds 1991 in Europa en in de US sinds 2000 met wereldwijd 150 miljoen gebruikers. In de US zijn inmiddels meer dan 45.000 klachten gemeld.

De eerste vier jaar met de Mirena verliepen prima!

Mijn eerste vier jaar Mirena verliepen prima: ik spotte alleen, had weinig klachten van pms of ongesteld worden. Als je het mij in die tijd had gevraagd, zou ik gezegd hebben: Doen! Ik zou het echt iedereen hebben aangeraden. Maar na het vierde jaar leek het of de hormonen niet meer werkten. Ik kreeg last van hoofdpijnen en buikpijnen. Mijn toenmalige huisarts legde uit dat soms de uitscheiding van de hormonen te snel gaat, waardoor het spiraal eerder vervangen moet worden dan na de voorgeschreven vijf jaar. We besloten, in goed overleg, een nieuwe Mirena spiraal te plaatsen.

De tweede plaatsing van de Mirena

Tegen de verwachting in, verbeterden mijn klachten niet. Ik kreeg steeds meer last van hoofdpijnen, steken in de buik, hartkloppingen, pijnen op de borst, stemmingswisselingen. Het spotten veranderde langzaam in menstruatie. Ik werd ook steeds zieker vlak voor menstrueren.

FunFact: Vrouwen die de Mirena gebruiken ervaren
50%  excessieve vaginale bloedingen

24%  spotten en bloedingen buiten de menstruatie om
8% buikpijnen of pijn in de onderbuik en ontwikkelen cystes

Ik kon de klok erop gelijk zetten: ik kreeg griepverschijnselen elke vier weken die me twee dagen kostten. Elke vier weken griep? Met koorts en pijn in de spieren? Wie heeft er ooit gehoord van griep die maar twee dagen duurt? Elke maand opnieuw?

Huh…. sinds wanneer zing ik weer?


In overleg met de huisarts heb ik alsnog de Mirena spiraal laten verwijderen. Het was een experiment. Als er geen verbetering is, kan hij altijd weer teruggezet worden, zo was de gedachte. Binnen twee weken voelde ik me een ander mens. En binnen een maand bleek dat ik zonder hormonen behoorlijk regelmatig ben: elke vier weken ben ik ongesteld. Zonder griepverschijnselen.

Overgang is ingezet


Natuurlijk is de normale menstruatie niet geheel probleemloos. Ik heb nu verschijnselen die gewijt kunnen worden aan de overgang (pijn in de borsten, puistjes, slecht slapen), maar deze klachten worden wel veroorzaakt door míjn lichaam. Niet door hormonen die toegevoegd worden. Ik ben zo klaar met toegevoegde hormonen! Ik twijfel ook heel erg aan wat ik met mijn lichaam heb gedaan door de Mirena zolang te gebruiken. En wat die hormonen wellicht hebben veroorzaakt. Ik vraag me tevens af of ik de overgang nu heb versneld. Of heb ik deze juist uitgesteld? Heel verwarrend, deze twijfels! En er is te weinig bekend om hier antwoord op te krijgen.

Geestelijke bijverschijnselen Mirena Spiraal

Eén opmerking van mijn huisarts is me bijgebleven. Zij vertelde me dat een andere patient de Mirena had laten verwijderen, omdat ze zichzelf niet meer herkende. Haar man zei dat ze was veranderd in een heks. Na twee maanden was ze terug om te vertellen dat ze spijt had dat ze niet eerder de Mirena spiraal had laten verwijderen: ze herkende zichzelf weer. En haar echtgenoot was blij om de vrouw weer terug te hebben die hij getrouwd was.

Lees ook: Alles kan in de overgang.

Mijn partner heeft het niet gezegd, en ik weet niet of de geestelijke symptomen bij mij ook zo overduidelijk waren, maar ik begrijp wel wat de huisarts bedoelde. Ik betrapte mezelf er bijvoorbeeld op dat ik zingend op de fiets zat, ongeveer twee dagen nadat ik de Mirena had laten verwijderen. Ik kon me de laatste keer niet herinneren dat ik dat had gedaan!

Depressie is een bijverschijnsel, waar nog een taboe op rust. Er zijn verhalen bekend van patienten die zelfmoordneigingen kregen, na het plaatsen van een Mirena. Maar ook van patienten die zelfmoordneigingen kregen na het verwijderen van de Mirena. Het is zo onvoorspelbaar hoe iemand reageert op het plaatsen en het verwijderen, dat het volgens mij onmogelijk is om te weten hoe je lichaam reageert op de toegevoegde hormonen totdat je het probeert.

Lees ook: Overgang en hormonale depressie.

Ik heb geen spijt van de vier jaar die probleemloos verliepen. Tenslotte had mijn lichaam ook normaal kunnen blijven reageren. Met 150 miljoen gebruikers, lijkt het mij dat er altijd klachten zullen zijn. Omdat ieder mens uniek reageert. Maar feit is dat 45.000 meldingen op 150 miljoen gebruikers een relatief klein aantal is. Het is jammer dat mijn lichaam niet goed reageert op de hormonen, maar er zijn ook vrouwen die heel tevreden zijn over de Mirena.

Als je denkt dat je er baat bij hebt, laat je dan niet afschrikken. Gebruik de Mirena Spiraal. Er zijn ook positieve verhalen over de Mirena. Maar wees altijd bewust van de bijverschijnselen en neem contact op met je dokter als je niet goed reageert op de hormonen.

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 7 februari 2021.

Reacties

10 augustus 2023 bij 11:21

Hi, ik ben 25 jaar oud en ik heb besloten om morgen mijn Mirena spiraal te laten verwijderen. Ik heb hem nu 1 jaar en 4 maanden. In het begin was alles prima. Mijn ongesteldheid bleef uit, en daar was ik ontzettend gelukkig mee. En daarbij hoefde ik niet meer om te kijken naar de pil. Na een paar maanden voelde ik me steeds vermoeider worden, ik heb nergens meer energie voor, geen libido meer, blijf liever thuis dan dat ik leuke dingen onderneem, echt alles voelt als een taak. Ik heb ook van die rare buikkrampen in mn onderbuik. Het voelt alsof er de hele tijd druk op mijn baarmoeder ligt. Seks doet soms behoorlijk veel pijn, niet iedere positie kan zomaar en het kost me enorm veel moeite om opgewonden te raken. Zelfs masturberen heb ik geen zin in. T is een dooddoener voor je seksleven naar mijn mening, en ik voel me er steeds meer onzeker door. Mijn emoties zijn ook meer afgevlakt terwijl ik normaal gesproken een vrolijke frans ben en een echte ondernemer ben. Zo bizar hoeveel invloed zo’n anticonceptiemiddel kan hebben.. toen ik las dat je statistisch gezien ook nog een verhoogde kans op hormonale borstkanker kon krijgen door de Mirena, was het voor mij helemaal klaar. Mijn moeder heeft 3 jaar geleden hormonale borstkanker gehad dus dat maakt me extra angstig. Ik neem die ongesteldheid maar voor lief. Hopelijk komt het goed.10 augustus 2023 bij 11:20

Hi, ik heb besloten om morgen mijn Mirena spiraal te laten verwijderen. Ik heb hem nu 1 jaar en 4 maanden. In het begin was alles prima. Mijn ongesteldheid bleef uit, en daar was ik ontzettend gelukkig mee. En daarbij hoefde ik niet meer om te kijken naar de pil. Na een paar maanden voelde ik me steeds vermoeider worden, ik heb nergens meer energie voor, geen libido meer, blijf liever thuis dan dat ik leuke dingen onderneem, echt alles voelt als een taak. Ik heb ook van die rare buikkrampen in mn onderbuik. Het voelt alsof er de hele tijd druk op mijn baarmoeder ligt. Seks doet soms behoorlijk veel pijn, niet iedere positie kan zomaar en het kost me enorm veel moeite om opgewonden te raken. Zelfs masturberen heb ik geen zin in. T is een dooddoener voor je seksleven naar mijn mening, en ik voel me er steeds meer onzeker door. Mijn emoties zijn ook meer afgevlakt terwijl ik normaal gesproken een vrolijke frans ben en een echte ondernemer ben. Zo bizar hoeveel invloed zo’n anticonceptiemiddel kan hebben.. toen ik las dat je statistisch gezien ook nog een verhoogde kans op hormonale borstkanker kon krijgen door de Mirena, was het voor mij helemaal klaar. Mijn moeder heeft 3 jaar geleden hormonale borstkanker gehad dus dat maakt me extra angstig. Ik neem die ongesteldheid maar voor lief. Hopelijk komt het goedJolanda
20 april 2023 bij 15:59

Ik ben 56 jaar. Ik heb denk ik nu 8 jaar een Mirena en niet geheel zonder klachten. Ik kreeg hem vanwege heftige menstruaties.
4 dagen geleden is de mirena verwijderd omdat ik er gek van werd nog steeds onregelmatig te vloeien en spotting en buikpijn had. Ook rare overgangsklachten nadat ik vorigjaar Corona gehad had. Kreeg paniekaanvallen, heftige hartkloppingen en snachts adrenaline flushes en trillingen. Echt doodeng. Opgejaagd gevoel alsof ik continue achterna werd gezeten. Wist niet wat er gebeurde. Durfde geen avond meer te gaan slapen continu die onrust van het opgejaagde gevoel en erg moe. Tandje terug met mijn werk en privé afspraken.
De gynaecoloog adviseerde Lenzetto oestrogeen therapie maar de spiraal moest dan wel blijven.
Nu een jaar verder en onder behandeling ook bij vrouwen geneeskunde met acupunctuur en Chinese kruiden. Eindelijk wordt t opgejaagde gevoel snachts met de aanvallen en trillingen minder.
Echter het vloeien tussendoor blijft. Of het is een reactie van de mirena of dunner worden van de vaginawand op deze leeftijd.
Mijn bloedwaarden FSH waren torenhoog 84 dus in de overgang.
Nu wilde ik de spiraal eruit en hopen en duimen dat ik erdoor heen ben en dat de vloeiingen van de spiraal kwamen. Dat was nl ook mogelijk zij de gynaecoloog ook de andere klachten konden er van komen. Verder alle onderzoeken wijzen niks uit alles oké.
Na verwijdering meteen erge buikkrampen en nu al
3 dagen heftig vloeien met krampen. Anders als daarvoor nu echt weer dikker en donker rood. Dat was ik niet meer gewend. Ik hoop dat het door het verwijderen komt want je baarmoeder heeft ook trauma als er ineens iets uitgerukt wordt . Opschonen denk ik. Ik mag toch wel hopen dat ik nu met mijn 56 jaar er toch wel vanaf mag zijn.
Naast de Lenzetto hormoonspray moet ik nu wel progesteron tabletten nu de mirena eruit is.
De westerse medicatie in combinatie met Oosterse geneeskunde acupunctuur en Chinese kruiden brengen mijn lichaam hopelijk weer terug in balans zodat iets ook tzt weer afgebouwd kan worden dat mijn lichaam het zelf weer kan.
Ter ontspanning Qi Gong en Yoga en minder volle agenda stukje leefstijl verandering doet hopelijk ook wonderen. In hoopvolle afwachting dat het vloeien nu gaat stoppen.12 december 2022 bij 09:59

Bij mij werkt de Mirena juist heel erg goed.
Eerst als anticonceptie en nu als overgangsbegeleiding.

Ik heb geen last meer van enorme stemmingswisselingen, geen hoofdpijn meer, geen krampen, ik werd niet meer ongesteld, hij is laatst weer geplaatst tegen de overgangsklachten en ik heb nu geen last meer van hersenmist, enorme koude opvliegers en enorme warme opvliegers zijn ook weg.
Tijdens de overgang is de wissel bij 3 jaar het beste, vertelde de gynaecoloog.  12 december 2022 bij 10:05

  Kijk, dat mag ook wel eens gezegd worden! Ik denk dat je pas gaat zoeken als je voelt dat er iets niet klopt in je lijf of geest. Zolang het allemaal goed loopt heb je immers geen reden om op zoek te gaan naar een oorzaak. Dank je wel voor dit positieve bericht en dat je de moeite hebt genomen voor een tegengeluid. Echt fijn om te horen dat het dus ook anders kan!Sterre
7 maart 2022 bij 20:07

Dag dames!

Twee weken geleden heb ik de mirena laten verwijderen.
Ik ben 22 en heb de spiraal twee jaar gehad. Ik had altijd extreem pijnlijke lange menstruaties met PMS.
De gynaecologen zeiden eigenlijk dat ik me gewoon aanstelde…. vervolgens ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en kwam ik erachter wat endometriose was. Toen heb ik me hier specifiek op laten onderzoeken in de polikliniek in Den Haag en toen bleek ik adenomyose te hebben. Dit veroorzaakte die extreme pijn. Tegen de pijn had ik dus twee jaar geleden een mirena gekregen omdat er niks anders te doen was voor me omdat er geen geneesmiddel tegen adenomyose bestaat (zeiden de artsen). Ik had sinds plaatsing constant pijn in de rechterkant van mijn buik. De spiraal zat echter wel goed zeiden de gynaecologen, dus dat ik het maar uit moest zitten. Ook kreeg ik acne en erg veel hoofdpijn, totaal geen libido meer en een wat neerwaartse stemming. De bloedingen bleven en op echo’s was te zien dat ik nog steeds een eisprong had. Ik had vaak hoofdpijn en kreeg altijd een soort griep voor mijn menstruatie. Ook had ik nog steeds bloedarmoede en mega veel haaruitval.
Nou… zo wil ik ook niet leven natuurlijk. Dus ging ik nog verder kijken en kwam ik erachter dat je dieet een hele grote rol speelt bij endometriose en adenomyose.. 80% van de vrouwen die dit hebben blijken niet tegen gluten te kunnen of tegen ander voedsel. Ik ben gestopt met gluten en zuivel eten en heb de mirena laten verwijderen.
Het verwijderen van de mirena lukte bij de huisarts echter niet omdat het touwtje weg was. Ik was over deze complicatie nooit op de hoogte gesteld toen het spiraaltje in het ziekenhuis aanbevolen werd. Even later was het op triage geplaatst. Het spiraaltje moest dus in het ziekenhuis verwijderd worden omdat het bij de huisarts niet mogelijk was. De gynaecoloog daar zei heel casual: “ja ik probeer hem te pakken en als het niet lukt haal ik hem er onder narcose uit”. Ik vond dit echt absurd want ik was nooit op de hoogte gesteld van deze complicatie. Ik wil niet geopereerd worden en had wel een tweede keer nagedacht om de mirena te plaatsen als ik wist dat het mogelijk zou moeten. Ook heeft de twee jaar met mirena me alleen maar meer ellende bezorgt en niks verder gebracht. Maar goed, ik volgde dus al ruim twee maanden een ander dieet die de pijn tegen zou moeten gaan en heb vervolgens de mirena laten verwijderen om te kijken of mijn pijn minder zou zijn. Met mirena had ik nog steeds veel pijn namelijk. Mijn eerste menstruatie na verwijderen heb ik afgelopen week gehad. Ik ben voor het eerst in mijn leven doorgelekt omdat ik geen pijnlijke steken vooraf had en dus plots ongesteld werd. Dit is voor het eerst in mijn leven. De andere dagen heeft het ook helemaal geen pijn gedaan! Echt heel vreemd voor sommige misschien maar ik had nooit gedacht te kunnen zeggen dat ik blij was ongesteld te zijn.
Mocht er iemand lezen met extreme buikpijnen, probeer het FOPMAP dieet.
Ik hoop dat mijn nog te komen menstruaties ook pijn vrij zullen zijn. Ik blijf zeker mijn nieuwe dieet volgen.
Op mijn voorgaande echo was ook geen endometriose weefsel meer te zien! Ik heb ook mega veel positieve verhalen gelezen online over de dieetveranderingen voor het verhelpen van pijn en bloedarmoede.

Hopelijk kan ik iemand helpen met dit verhaal.

xxKaren
10 december 2021 bij 14:39

Hallo mijn spiraal na mijn 2de kind gekregen
Januari 2017 geplaatst
Nadat mijn dochter 1 jaar was belandde ik volgens de dokter in een postnatale depressie. Ik vond het behoorlijk. Laat ma swat antidepresiva gekregen … na enkele maanden mee gestopt. Haalde niets uit op eigen kracht overwonnen.
Op die 4 jaar ben ik zeker 15 kilo bij gekomen
Migraine vroeger nooit last van….
Hogere bloeddruk terwijl ik altijd een lage had

Vandaag naar de gyneacoloog… al mijn klachten uitgelegd. Zijn haal zeker NIET van de spiraal ….. ….

Toch gevraagd dat dat ding eruit te halen
Na het uithalen had ik kriebels in mijñ buik misschien raar ma swat…

We zien nu wel hoe het verder gaat. In de tussentijd ga ik aan de pil ik overweeg sterilisatie…

Ben 35 jaar wel …17 januari 2021 bij 14:53

Wat ben ik gelukkig dat ik op deze website ben uitgekomen! Ik heb sinds 3 maand een spiraaltje en heb sinds 2 maanden het gevoel dat ik de grip op mezelf verlies. Waar ik ooit zo zelfzeker was, voel ik mij nu vooral onzeker en ongelukkig. Ik ben ontzettend emotioneel, heb depressieve gevoelens, motivatie is compleet weg en dan het ergste van al zijn de slapeloze nachten. Dokter heeft geen gehoor naar het feit dat dit door het spiraaltje zou komen, hierdoor slik in nu al een aantal weken antidepressiva en slaappillen. Volgende week donderdag heb ik een afspraak om mijn spiraaltje er uit te halen! Deze website heeft mij overtuigd, heel erg bedankt hiervoor!Gerda
14 november 2020 bij 10:24

Is het nou de overgang? Of komt het door de Mirena?

Ik heb een mirena laten plaatsen op mijn 47e, toen mijn menstruaties veranderden in ware bloedbaden. Het was het eerste jaar even doorbijten, want mijn baarmoeder was het er niet mee eens. Ik bleef steeds een beetje menstruatiepijn houden en heel licht bloedverlies. Na een jaar was het klaar en werd ik helemaal niet meer ongesteld. Heerlijk! Wel ging ik vocht vast houden en voelde ik me een beetje down. Maar ja, dat kan ook van de overgang komen, toch? Maar ik kwam zes kilo aan in een jaar tijd. Kan ook van de overgang zijn, je ziet zoveel vrouwen die rond die tijd strijden met de kilo’s. Ik vond het fantastisch dat ik nooit meer ongesteld werd.

Vorig jaar in de herfst voelde ik me depressief. Ik dacht, misschien een winterdip. Ik ging naar een homeopaat en met allerlei voedingssupplementen, vitamine d etc. knapte ik weer een beetje op. Maar ik ergerde mij kapot aan mijn man en aan iedereen om me heen. Ik was dood- en dood moe. Ik kreeg het gevoel dat ik me hoe langer hoe meer door leven heen moest slepen en had nergens zin meer in. Ik dacht bijna elke dag aan scheiden. Ook werd ik steeds vaker wakker ’s nachts van pijn in mijn bovenbenen en ik had last van al mijn gewrichten. Maar dat kan ook van de overgang komen, toch? Afgelopen week voelde ik mij zo moe, ik kon niet meer. Ik moest huilen om niks. En die pijn in mijn benen was er nu niet alleen in de nacht, maar ook overdag. Ik nam een besluit. Die mirena ging eruit. Dat was de enige manier om erachter te komen. De dokter vond het allemaal zeer twijfelachtig, wilde mij aan de antidepressiva. Maar dat wilde ik beslist niet, ik werd er eigenlijk boos van. Het gaf ook maar weer aan dat die huisarts mijn gevoel over die Mirena totaal niet serieus nam. Hij heeft me al twee keer eerder ervan af gepraat, maar nu hield ik voet bij stuk. Eruit met dat ding.
Volgens de dokter duurde het ongeveer een dag dat de hormonen uit mijn lijf zouden zijn. Dat geloofde ik nou weer niet. Maar warempel….. De volgende ochtend stond ik blij !!! op. Ik voelde mij mentaal 10 jaar jonger. Lichamelijk nog niet hoor….. Ik kon het gewoon niet geloven. Dit is toch niet suggestief? Normaal geslproken kakte ik in de middag volledig in en voelde ik mij zo rond een uur of drie down en lusteloos. Nu niet.. En de volgende dag ook niet…… Ik ben weer blij en weer optimistisch….Ik zing en heb plezier. Ik heb energie om dingen te doen. Zoals ik eigenlijk ben van mezelf, vroeger… Al die opbeurende homeopatische middeltjes, ik taal er niet eens meer na, ik moet er om denken om mijn vitamines te nemen, terwijl ik normaal daar nog enigszins mijn hoop uit probeerde te halen.. Zo van: als ik maar goed eet, vitamines neem, dan kom ik er wel weer doorheen…

Nu na drie dagen voelen mijn benen soepeler. Niet meer zo opgezwollen en stram. Ik heb uitgeslapen tot 10 uur. Ik kan mijn geluk niet op. Ik voel me zo ontzettend veel beter. Natuurlijk moet ik nog afwachten of- en hoe hevig- de menstruaties weer op gang komen. Ik ben inmiddels 50. Maar dat zie ik dan wel weer.
Dus twijfel jij ook aan je klachten, vraag je je af is het nou de overgang of is het nou die mirena… Haal eruit. Echt. Het sluipt erin.. het wordt steeds erger…. het is een verraderlijk duiveltje. Je wordt blij omdat je geen bloedverlies meer hebt, maar ondertussen wordt je langzaam maar zeker gesloopt. Ik vind dat ik dit moet melden. Ontzetttend fijn dat dat hier kan!!!  15 november 2020 bij 09:16

  Allemachtig! Je kunt me niet kwader krijgen dan dat een arts anti depressiva voorschrijft tegen klachten die veroorzaakt worden hormonen! Hoe weinig weet je dan als arts van het vrouwelijk lichaam? Goed van je zeg, dat je voet bij stuk hebt gehouden! En wat verschrikkelijk fijn dat het bij jou direct werkte. Het is zo goed om te lezen dat het bij jou hetzelfde effect had 🙂 Maar wees erop bedacht: de overgang kan echt ook bepaalde klachten veroorzaken, dus niet alles hoeft te komen van de Mirena. Ga in dat geval naar een vrouwenkliniek. DIe zijn veel beter toegerust op ons vrouwen!   Bamri
   29 november 2020 bij 13:45

   3 weken geleden heb ik ook de mirena laten verwijderen. Helaas zat deze helemaal vast en was er een hysteriscopie voor nodig om deze te verwijderen (au!).
   En ik kan niet anders zeggen dan dat ik me enorm opgelucht voel dat dat ding eruit is! Het was al mn 4e Mirena, maar het leek alsof de klachten die ik voorheen niet had (heel veel en onregelmatig bloedverlies, buikpijn) steeds erger werden.
   Ben heel benieuwd naar mn eigen cyclus/overgangsverschijnselen.
   Fijn te lezen dat er meer vrouwen zijn die zich opgelucht voelen na het verwijderen!  9 januari 2021 bij 10:30

  Ik wil zo graag voor alle vrouwen die dit lezen een reactie plaatsen!
  Ik ben 39 jaar en heb acht jaar een mirena gehad
  De eerste vier jaar beviel het super maar bij de tweede keer ( vervangen) kreeg ik allemaal vage klachten migraine wat ik nog nooit gehad had, pijn in buik , kotsmisselijk, pijnlijke borsten, hartritmestoornissen echt ik werd er gek van
  Allerlei onderzoeken gehad en toen ik ook last kreeg van tintelingen in armen en hele pijnlijke benen en vocht vasthouden ben ik gaan zoeken hoe dit nou kwam

  Veel gelezen en toen kwam de link met mirena
  Ik heb hem eruit laten halen en ik kan niet vertellen hoe blij ik ben
  Ik voel me steeds beter en beter wat een verademing! Twijfel niet aan jezelf! Ik dacht dat ik een burn-out had! Maar het waren overduidelijk signalen van mijn lichaam die hormonen ik kan er gewoon niet tegen
  Ik schrijf nooit iets maar wil elke vrouw die gaat twijfelen over zichzelf of zich een zeur voelt zeggen: haal eruit! Probeer het en hopelijk ervaar je hetzelfde als dat mij overkomt! Liefs!   9 januari 2021 bij 10:44

   Dank je wel, voor je reactie. Hoe herkenbaar is je verhaal. Bij mij ging het ook de 1e 4 jaar prima, het was pas de 2e keer dat het misging. Fijn dat het met jou nu een stuk beter gaat!   21 april 2021 bij 19:57

   Herkenbaar!
   Ik ben 44 jaar en de mirena moest eruit ivm afwijkende uitslag na uitstrijkje.
   Dit was in juni. Omdat de spiraal zo goed beviel
   (vooral het wegblijven v/d menstruatie) heb ik in september een nieuwe mirena laten plaatsen.
   Ik moet wel melden dat ik de mirena icm de pil had. De pil ging eraf. Wat een ellende!! Chronische schimmelinfectie, waar ik nu nog medicatie voor slik. Vette huid en vet dun haar, somber, agressief, ik herkende mezelf niet meer.
   De pil er weer bij, moest een andere want de Yasmin was ineens niet meer verstandig, dus de Mirena. Maar de klachten blijven, zere zware benen, hoofdpijn, hartkloppingen, emotioneel, vloeien …ik heb acne waar een puber u tegen zegt, en dit is nog niet alles.
   Mevrouw toch nog even doorzetten…kijk het nog maar even aan. En ik denk steeds mer die eerste spiraal ging het toch ook?
   Ben nu maanden aan het tobben, diagnose burn out gekregen, zag het echt niet meer, kon niet relativeren…ben ruim 6 maanden thuis geweest.

   Maar 1 en 1 is 2, alles wat ik lees, dat ding gaat eruit!
   Morgen bellen.
   Hopelijk verdwijnen mijn klachten dan.Joke Vanlerberghe
12 november 2020 bij 13:36

Hoi,
Wat ik lees herken ik uit eigen situatie van vorig jaar. Beu om mezelf niet goed te voelen en na zovele jaren chemische hormonen tijd om iets onconventioneels te proberen. Het ding er uit!
De eerste maanden waren allesbehalve zingen op de fiets! Ettelijke kilo’s bijgekomen door vochtophoping en vreetbuien, stemmingswisselingen, zware nachten,… noem maar op. Mijn echtgenoot deelde mijn mening helemaal niet meer dat ‘natuurlijk’ beter zou zijn. 🙂 Ik heb toen ook gelezen en begrepen dat deze situatie kwam doordat mijn lichaam plots zelf progesteron moest aanmaken terwijl het dit al jaren niet meer deed.
Ondertussen zijn we enkele maanden verder en zijn de klachten al milder geworden. Ik voel wel dat mijn hormoonspiegel veel meer fluctueert doorheen mijn cyclus dan vroeger. Heeft iemand enig idee hoe lang het duurt tegen dat mijn lichaam het volledig onder de knie heeft om zelf de hormonen te regelen?  12 november 2020 bij 18:05

  oh wauw! Dat is de omgekeerde versie! Ik vermoed dat het reguleren van je hormoonspiegel van persoon tot persoon zal verschillen. Ook per leeftijd en dat het genetisch bepaald is. Ik denk niet dat iemand hier een feitelijk antwoord op heeft, wellicht dat een gynaecoloog dit weet? Wel heb ik zelf gemerkt dat mijn hormoonspiegel fluctueert met wát ik eet, behalve natuurlijk onder invloed van de cyclus. Veel suiker heeft meteen een negatieve invloed bij mij. Het is echt uitproberen wat voor jou werkt. Heel veel succes met deze ontdekkingsreis en laat vooral weten wat je bevindingen zijn.Jolanda
23 oktober 2020 bij 20:42

Ooo wat ben ik blij te lezen dat ik niet gek ben al deze klachten herken ik .
Wist helemaal niet dat dit van de spiraal kan komen ik hebze allemaal ik ben echt benieuwdhoe het mij gaat vergaan want ik heb mijn spiraal maandag laten verwijderen na 24 jaar met steeds om de 5 jaar tevervangen en ik voel me al langer dan 12 jaar ziek en dacht altijd dat het wel de overgang is elke maand weer vreselijk die duizeligheid overgeven en hoofdpijn dat duurt ongeveer 4 a 5 dagen en soms wel 2 keer in de maand ik hoop dat ik nu ook een verandering zal gaan merken ik ben heel blij telezen dat ik niet alleen ben afz Jolanda  23 oktober 2020 bij 20:54

  och hemel, 12 jaar ziek? Hoe heb je het volgehouden? Ik hoop van harte dat je je snel wat beter gaat voelen! Je bent niet alleen en zeker niet gek! Laat vooral weten hoe het met je gaat. En mocht het je niet snel genoeg gaan, zoek dan hulp bij een specialist in menopauze.Jeannette H
19 januari 2020 bij 19:19

Ik lees alleen maar narigheid maar ik laat nu de derde Mirena verwijderen. Ruim 17 jaar geen enkel probleem en niet ongesteld geweest. Ik zie er juist erg tegenop om de Mirena te laten verwijderen.  20 januari 2020 bij 09:24

  Wat fijn om ook eens een goed bericht te lezen. Vergeet niet dat heel vaak mensen pas gaan zoeken, als het verkeerd gaat, dus vrouwen bij wie het wel goed werkt, zullen niet snel hier uitkomen. Na zoveel jaar zonder problemen, kan ik me voorstellen dat je het nu heel spannend vindt. Heel veel succes!   Renske
   31 oktober 2020 bij 12:13

   Ik zelf ben 43 heb net 10 dagen geleden mirena spiraal verwijderd. Merkten al jaren zoveel raars geestelijk ook heb ik epilepsie. Ik krijg epilepsie aanvallen op rare momenten om de 2 weken waar de hormonen ook weer zo hard aan het werk zijn. Ik hoop zo dat mijn epilepsie beter wordt en ook mijn stemming beter gaat zijn. Merk al wat vooruitgang met mijn stemming. Hoop dat dat ook zo blijft. Vindt het fijn jou bericht te hebben gelezen ook te zien dat het niet bij mij alleen was die gekke bijwerkingen.Jeannette
19 januari 2020 bij 19:18

Ik lees alleen maar narigheid maar ik laat nu de derde Mirena verwijderen. Ruim 17 jaar geen enkel probleem en niet ongesteld geweest. Ik zie er juist erg tegenop om de Mirena te laten verwijderen.Nikki
15 oktober 2019 bij 14:01

Ik wilde ook meegeven dat ik vandaag mijn spiraal heb laten verwijderen na 3 jaar. Eerste paar maanden ging goed maar daarna begonnen ook bij mij vage klachten en zelfs bijna een diagnose voor borderline terwijl ik misschien denk dat het wel allemaal te maken heeft gehad met de hormonen.
Ik wilde liever alleen zijn, ik was iemand die graag weg ging met vriendinnen maar daar totaal geen zin meer in had, de laatste maanden onverklaarbare haaruitval, uitbarstingen, depressie, angstaanvallen.
Ik hoop dat het verwijderen van de spiraal mij goed zal doen maar zelfs nu ik weet dat hij er niet meer zit voel ik mij wel wat prettiger.
De maandelijkse periodes zal ik voor lief moeten nemen maar goed wij zijn vrouwen en het hoort er nou eenmaal bij zegt mijn moeder altijd.
Nu in zo alle reacties heb gelezen herken ik zoveel in al de verhalen.

Groetjes  15 oktober 2019 bij 14:24

  Dank je wel voor het delen van je verhaal. Heftig zeg! Het kan er dan wel bijhoren, maar fijn is wat anders. En de onzekerheid (hoe lang duurt het, hoort het er echt wel bij), maakt het niet makkelijker. Bij twijfel, of als de klachten aanhouden, zou ik zeker contact opnemen met een vrouwenkliniek. Ik hoop dat je snel opknapt! Heel veel sterkte.   Mamav38
   14 september 2020 bij 17:40

   Hallo allemaal,

   Ik wil vertellen dat ik vanavond de mirena spiraal heb laten verwijderen na 5 jaar. Hiervoor heb ik ‘m ook gehad ongeveer 1,5 jaar en toen laten verwijderen om zwanger te worden. Ik moet wel bekennen dat ik vóór de mirena veel vrolijker en energieker was, maar ik heb in de tussentijd een hele moeilijke tijd achter de rug, dus de stemmingen die ik de laatste tijd ervaar weet ik niet of het door de gebeurtenis komt of toch door mirena. Dat is nu eigenlijk afwachten, ik hoop me wel beter en vrolijker te gaan voelen dan de afgelopen tijd, maar de verhalen hier klinken wel herkenbaar. Groetjes een mama van 38.Fleur
12 september 2019 bij 06:01

Goedemorgen, ik wil graag mijn reactie plaatsen.

Ik heb 8 jaar geleden mijn eerste spiraal laten plaatsen. Gewoon, omdat het me handig leek en een kinderwens nog ver uit bleef. Na 5 jaar heb ik mijn 2e laten plaatsen en deze heb ik gisteren laten verwijderen.

De afgelopen jaren had ik steeds vage klachten als:

– Paniekaanvallen
– Extreme onzekerheid
– Vermoeidheid
– Liever alleen zijn
– Elke nacht (levensechte) nachtmerries
– Haaruitval
– Ineens een bril nodig

En zo nog wat kleine dingen. Vooral de eerste 5 kenmerken zijn dingen die ik niet herkende uit mijn jongere jaren. Maar omdat ik mijn spiraal heb genomen rond mijn 18e (net na de pubertijd) dacht ik dat het wellicht mijn ‘volwassen’ karakter zou kunnen zijn. Ik heb hiervoor jaren bij een psycholoog gelopen, met mijn handen in het haar gezeten waar dit vandaan kwam en er KEI hard tegen gevochten. Het heeft ervoor gezorgt dat relaties kapot zijn gegaan, liefde en vriendschappelijk.

Vorig jaar was het voor het eerst in mijn hoofd opgekomen dat dit misschien wel door de spiraal zou kunnen komen. Vanuit daar ben ik gaan zoeken op internet naar ervaringen van andere vrouwen en daar vond ik eindelijk de herkenning die ik al die tijd zocht. Mijn huisarts ontkende alles maar uiteindelijk heb ik toch doen besluiten hem er uit te laten halen. Dat was dus gisteren.

Ik zal nu moeten ervaren hoe het is zonder. Maar ik verwacht er het beste van.
Ik zie er ontzettend tegenop om weer ongesteld te worden na al die jaren en voorlopig die sfeerverpestende condooms te gebruiken maar ik vind voor nu mijn gezondheid het belangrijkste.

Mijn uiteindelijke vraag aan jullie: na hoe lang begonnen jullie weer ‘je oude ik’ te worden? En wat hebben jullie na die tijd gedaan qua anticonceptie? Want in de pil of andere middelen zitten uiteraard ook hormonen, en waar de spiraal deze plaatselijk afgeeft gaan de andere door heel je lijf..

Veel lieve groetjes.  12 september 2019 bij 07:48

  Dank je wel, Fleur voor het delen van je verhaal! Opvallend dat het ook bij jou pas bij de 2e keer fout ging ( bij mij ook). Ik voelde me eigenlijk binnen 2 weken al weer beter. Ik ben gestopt met alle toevoegingen ( dus ook pil of prikpil), om mijn lichaam rust te gunnen. Maar dat is een persoonlijke keuze geweest. Ineens bleek ik ook weer regelmatig te zijn, ondanks de overgangsperikelen. Go figure! Ik neem de menstruatie graag voor lief, gezien de slechte ervaringen ervoor. VOoral het geestelijke deel vind ik heel belangrijk en dan is het me wel een menstruatie waard. Ik zou het zeker bespreken met een gynaecoloog, wellicht is een vrouwenkliniek in de buurt bij je? Heel veel sterkte en ik hoop dat je je snel beter voelt.27 augustus 2019 bij 06:02

Ik heb Mirena sinds nov 2018 en heb hem er nu 10 maanden later uitgehaald.
Reden: stress gevoel- hoge bloeddruk- paniek aanvallen- angstige gedachten- gewichtstoename- eisprong achtige pijn- spierpijn-pijn in onderrug- slecht slapen- toenemende luchtweg infecties hartkloppingen- zweten en mezelf kwijt zijn.
Hij is er uit ik hoop dat ik me beter ga voelen. Ik ben 45 jaar.Ann Verboven
3 juli 2019 bij 09:08

Nooit reageer ik op dergelijke forums. Deze keer doe ik het toch. Ook ik heb afgezien van de Mirena. Alle klachten als hierboven beschreven had ik. Nooit gedacht dat het aan de Mirena kon liggen. Vorige week laten verwijderen en een andere geplaatst. De Kyleena. Als bij wonder voelde ik me na 2 dagen stukken beter, niet meer moe, meer energie, geen hoofdpijn, ik moet me niet meer vooruit slepen. Vandaar dat ik toch de Mirena eens gaan opzoeken ben. Dit forum beschrijft hoe ik me de afgelopen 5 jaar gevoeld heb. Hopelijk blijft het met Kyleena goed gaan, anders gaat dat ding er ook uit. Het lijkt wel een openbaring nu … Ik voelde me 80. Nu voel ik me 40, zoals het hoort!Vlinder
14 maart 2019 bij 18:04

Vandaag de spiraal laten verwijderen na 2 jaar . Ik dacht eerst dat ik een ander mens was geworden door de bevalling op mijn 38 e…..ik liep na de mirena binnen een paar mnd bij ggz met psychische problemen. Ik was elke maand een dag aan het spugen . Ik zweette nachts . Ik loop inmiddels bij een neuroloog en krijg hersenscan op test MS omdat ik slapende ledematen heb en vermindert gevoel….tot ik gisteren de bijwerkingen van de mirena gevonden heb en op internet verhalen van andere vrouwen las…..wat een herkenning….ook die duizeligheid waar ik nu voor bij een kno arts loop….ik had de misselijkheid aanvallen in een boekje bijgehouden….toen viel er een kwartje…precies rond mijn menstruatie of eisprong was ik een dag misselijk elke maand een dag ziek….als ik pech had 2x per maand
…..gisteren na ik de klachten had gelezen dacht ik dat ding moet eruit….hoe kon ik dit niet eerder door hebben gehad….Ik hoop nu echt dat alle klachten verdwijnen…..Vandaag voelde ik me zo opgelucht dat mirena eruit is. Eerst mijn lichaam bij laten komen nu en hopen het gevoel in voeten en Handen weer terugkomt en het geen ms is. En dat de MRI van de hersenen goed is

.jeetje ben nog nooit bij zoveel artsen geweest sinds ik de mirena heb…..en ik had al mijn klachten 2 jaar lang niet achter de mirena gezocht…..Ik loop nog bij ggz. Ik hoop mezelf weer terug te krijgen en meer energie….Ik lag 2 jaar elke dag 20.30 al moe uitgeput in bed. En stond moe en duizelig op en t werd steeds erger…..ik voelde me ouder en niet meer in mijn kracht staan..

Nu na 1 dag eruit kan ik nog niks zeggen….alle onderzoeken laat ik doorgaan

Maar mijn lijf geeft nu al aan dat t goed is dat Dat ellendige ding eruit is!  14 maart 2019 bij 18:21

  Allemachtig wat heftig! En herkenbaar. Ik was grieperig, elke maand 2 dagen. Belachelijk. Ik hoop voor je dat de hersenscan okay is en dat je je lichaam (en geest!) een beetje tot rust kan laten komen. Veel succes!!Bijna50
9 januari 2019 bij 00:15

Herkenning, bij veel van wat ik hier lees.
Gisteren de Mirena laten verwijderen na 4 rare jaren. Het eerste jaar dagelijks gevloeid, enorme haaruitval, ineens een bril nodig. Daarna ging het een tijdje aardig. Het tweede en derde jaar wel overgangsklachten (nachtzweten en opvliegers). Afgelopen jaar (vierde jaar) opeens migraine, daarbij heel slecht zien, heel moe, flink aankomen, een andere lichaamsgeur, heel slecht slapen en rare gevoelens in mijn spieren. Verder hartkloppingen, hogere bloeddruk en altijd een gejaagd gevoel. Op advies van een overgangsconsulent de mirena laten verwijderen. Nu enorme hoofdpijn, misselijk, draaierig en menstruatie (tijdens menstruatie laten verwijderen, geheel pijnloos).
Benieuwd hoe ik me de komende tijd zal gaan voelen. In ieder geval enorm opgelucht dat ie eruit is, hoe ik me ook zal gaan voelen de komende tijd. Ik raad de mirena niet aan.6 januari 2019 bij 03:38

1-Onderbuikpijn
2-Drie weken lang pijnlijke borsten
Al 3 of 4 keer borsten verklein, borsten groeien weer aan.
3-Al 2 keer last gehad van Kirsten in mijn eierstok, zijn gelukkig ook door genade van God weer verdwenen.
4- erg veel onderrug pijn, dagen lang.
5- plusminus 10 kg en counting aan gekomen in 2 jaar tijd. Super moeilijk om ze er af te krijgen.
6- sommige momenten super veel trek in zoetigheid
7- mega opgeblazen gevoe. Dacht dat het misschien door lactose kwam. Dus ik lactose vrije melk in mij koffie. Geen verbetering
8- plotseling misselijkheid. Echt uit het niks.
9- super moe.! Sterk nog ik ben kapot.!
10- gemoedstoestand erg schommelig. Ben stuk minder vrolijk.
11- hoor ook veel geruis in mijn oor of oorsuizingen
12- hele donker dikke bloed. Echt zwart helemaal geen vloeibarebleod meer of rood. Heb echt al in jaren geen rood bloed bij mij ongesteldheid.
13- geen idee wanneer er ongesteld tijd is. Mijn lichaam snap het niet meer. Dus ben ik maar de hele tijd bezig met het proces van ongesteld worden.
14- ben erg onrustig, slaap onrustig erg gespannen
15- slaaploisheid.
16- ben 40 jaar en denk somsdat ik 50 jaar ben. Zo voel ik me wel eens.
17- ik heb overgangs verschijnsel
18- transpiree aan een oksel met echt puber Oksel geurtje. Noormal gesproken oef ik niet eens deo te gebruiken
19- transfereer bijna niet
20-

En nog een heleboel andere kleine dingen waar die mijn lichaam mij aan het vertellen is, maar die ik tot deze week negeerde. Ik begon vorige week te deken dat ik welicht maar de mirena weg moest halen. Want alle boven genoemde klachten nemen steed in ergere maten toe.
Dus ik heb nu een afspraak met de huisarts voor aanstaande maandag. Dus in eens had ik het ideen gekregen om toch te kijken of er verhalen over de spiraal en eventuelen bij behorende klachten. Ik had niet verwacht dat ik zo veel vergelijkbare situaties zou treffen. Ik ben hier erg verdrietig van. Wat heeft mijn lichaam toch moeten verdragen de afgelopen 8 jaar met die ik nu heb. En inderdaad aan het begin, leek alles wel perfect. Alleen dat was het niet , maar ik was daar niet van op de hoogte dat het wellicht daardoor kon komen.
Weet je wat erg is??? Ik heb al sinds juli 2015 geen gemeenschap. Heb geen partner. Dus des te erger het is dat mijn lichaam dit heeeft moeten leiden boor niks.
Ik dank jullie voor jullie verhalen. Zij hebben mij nog meer duidelijkheid gegeven over dat mijn vermoeden over de spiraaltje welicht echt zijn.

God zegen ieder van jullie. Dat wij gezond mogen blijven. En laten wij gezondheid echt koesteren.

Sterkte allemaal.!

Groet,

LB  6 januari 2019 bij 09:44

  Allemachtig, LB! Dat is nogal wat, wat je daar opnoemt. Heb je dit ook allemaal wel met je huisarts gesproken? Dat hij in de gaten houdt dat de klachten over gaan zodra de Mirena eruit haalt. Dat hij de andere eventuele oorzaken ook even meepakt in het onderzoekt! Heel veel sterkte en dat je nog maar heel lang gezond mag blijven. Laat je even weten of het ook geholpen heeft?Sammie
18 april 2018 bij 18:46

Ik heb de Mirena 10 dagen geleden laten verwijderen. Het hielp geweldig voor de kacht waarvoor ik hem kreeg; hele zware bloedingen te wijten aan de overgang. Maar een maand nadat ik hem had begonnen de problemen: Vreselijk pijn in mijn spieren, slapende handen, doodmoe (na lang onderzoek is spierreuma vastgesteld, depressief, kilo’s aankomen (mirena en prednison tegen de spierreuma), slechter zien, ruis in mijn oren, concentratieproblemen, watten in mijn hoofd…
Voor ik aan de prednison moest kon ik me amper nog aankleden.
In Nederland wordt ontkend dat spierreuma een bijwerking is, in de Canadese bijsluiter staat het wel.
Ik heb het idee dat je bijnieren uitgeput raken van de mirena en dat uitputting van de bijnieren de klachten veroorzaakt.
Hij is er nu uit en ik hoop maar dat er verbetering komt, al heeft dat tijd nodig. Ook de prednison moet ik nog heel langzaam afbouwen. Ik heb het idee dat mijn lichaam compleet gesloopt is in een jaar tijd…  18 april 2018 bij 19:28

  Sjemig! Je bent inderdaad flink te grazen genomen. Ik vind jouw conclusie dat de bijnieren uitgeput raken helemaal zo gek nog niet! Heb je wel je bloed laten onderzoeken op eventuele vitamine/mineralen tekorten? Het is bij mij allemaal weer goed gekomen, maar ik slik dagelijks magnesium, calcium en zink bij, plus ik eet helemaal geen brood, pasta, of rijst, aardappelen meer. Daarvan ben ik echt heel veel opgeknapt.Maar bij was de reactie lang zo heftig niet. Sterkte, meid! En dank je wel dat je de moeite hebt genomen om dit te delen.   diana
   1 mei 2018 bij 13:49

   Waarom eet je geen brood, rijst, pasta en aardappelen meer? Hoe zit die effect in elkaar dat je nu bent opgeknapt? Ikzelf ben vegan, dus dat alles eet ik weer wel. Ook brood, rijst, pasta en aardappel zit weer onderverdeeld in verschillende soorten, weet niet of dit van verschil uitmaakt om beter te functioneren? Zoals bruin en wit rijst/pasta o.a als mais, broodsoorten zoals spelt, mais etc, aardappels soorten zoals de zoete.    1 mei 2018 bij 16:33

    Ha Diana, Ik ben meer aan het testen waar ik goed/slecht op reageer. Ik had heel veel last van opgeblazen gevoel en slokdarmspasmes. Nu ik brood, pasta en aardappelen, etc geschrapt heb, is dat helemaal weg. En dan test ik af en toe wat wel kan en wat niet. Ik ben gek op kikkererwten bijvoorbeeld, maar teveel daarvan reageert mijn buik ook heel heftig op. Inderdaad heb ik nu linzenpasta en erwtenpasta toegevoegd. En zoete aardappel: héérlijk! Het blijft trial and error, natuurlijk. Ik leer elke dag weer bij!  diana
  1 mei 2018 bij 13:43

  Sammie, veel sterkte en je bent niet de enigste met zware klachten door de Mirena. De wetenschappers moeten echt alle bijwerkingen naar buiten brengen zodat vrouwen geen gevaar lopen door gebruik van de Mirena. Bayer moet ook stoppen met liegen en erom heen draaien (zoals met de Essure) en zorgen dat ze verantwoordelijk blijven. Ik zou als bedrijf nooit zoiets doen, dat is het me niet waard dit elkaar aan doen, alleen voor een beetje hoopje geld. Ook ik ben nog ziek van bijwerkingen en hoop op herstel. Nogmaals veel beterschap en hopelijk verdwijnt je reuma na uitname Mirena. Konden we maar instinctief weten hoe ons lichaam van zowel binnen als buiten werkt en dit zelf genezen. Groetjes Dianadiana
21 juli 2016 bij 17:45

Weet iemand waar je terecht komt met klachten van de mirena? Huisartsen van mij ontkennen dit allemaal ( vaak verhuizing). Mag je ook een rechtszaak van maken? In amerika zie ik groepen dames die samenwerken en dus sterker staan, vraag me af of dit ook in Nederland is, een actiegroep of dergelijke. Ook ik heb ontzettend veel klachten zelfs na verwijderen.  21 juli 2016 bij 19:39

  Heb je een vrouwenkliniek geprobeerd? Wellicht dat er een andere oorzaak is die niks te maken heeft met de Mirena. Het lijkt me dat een arts gespecialiseerd in deze problematiek hierbij beter kan helpen dan een huisarts. Vraag een doorverwijzing naar een vrouwenkliniek.  Margriet
  25 maart 2018 bij 22:02

  Mijn huisarts ontkent niet maar erkent en herkent het ook niet. Ik loop al paar jaar met toenemende klachten. En verklaardr me bijna hypochonder. Ik heb een week geleden de spiraal acuut laten verwijderen en ik voel me zo een ander… nou ja de oude!! Wat geweldig… mijn moeder en ik zeiden al steeds.. haal dat ding eruit. Ik heb zo veel rust!! Ik had enorme hoge bloeddruk ook en nu de hele week weer normaal en lagere bloeddruk zelfs als tevoren!!
  Geen hartkloppingen meer en verhoogde hartslag. Man o man had ik dit maar eerder gedaan. Ik werd een verschrikking soms voor iedereen… gelukkig tijd om alles weer recht te maken.
  Ik moer er wel bij vertellen dat ik me voor heb laten bidden en er draaide letterlijk wat om in mijn buik. Dus ben ervan overtuigd dat het tezamen geweldig uitgepakt heeft!
  Bij twijfel… mirena eruit halen!   diana
   3 april 2018 bij 16:39

   Ik had het spiraaltje al eind 2014 eruit laten halen omdat bijwerkingen erger werden en het lampje ging werken. Meteen op internet gedoken en ja hoor dezelfde bijwerkingen zoals anderen vrouwen die juist niet op de bijsluiter staan. Als ik eerder had geweten, eerst online kijken naar klachten en dan pas bepalen of je de Mirena neemt of niet. Nu kan ik me voor de kop slaan, zo dom voel ik me. Na uithalen nog erger bijwerkingen, met spoed ambulance opgebeld omdat ik hevige hartkloppingen had, pijn en niet meer kon ademen. In ziekenhuis konden ze niks vinden, bleek mogelijk een vorm van spiertrekkingen zijn (Tietze), als ze eerlijk waren, want doktoren maken ook fouten, expres en niet expres. Hartritmestoornissen tot op de dag van vandaag aanwezig, moeilijk ademen, snel moe, als ik eet voel ik me duizelig en zeer moe. Benen kunnen niet omhoog maar moet naar beneden, krijg dan meteen nog meer duizeligheid en moeheid met hartkloppingen. Mogelijke hyperventilatie, moeilijk ademen, neus zit dicht kan slecht ademen, ook na eten. Last van brandende borstkas bij positieve emoties. Dij-pijn bij lopen en god mag weten wat ik meer heb. Slecht slapen tijdens de Mirena en nog steeds. Chaos in me hoofd. Ik heb hartruis van nature, misschien dat de Mirena dit dan verergerd of activeert. Wie weet? Misschien is mijn lichaam niet gemaakt voor de Mirena ongeacht met of zonder hartruis. Ook ik vertrouw niet het chemische goedje in de Mirena aangezien er meerdere vrouwen er klachten overhouden en die hebben echt niet allemaal een aandoening die het verergeren. Mijn huisarts/arts ziekenhuis zeggen dat mijn hartruis onschuldig is, heeft met smalle lichaamsvorm te maken, daarom ook hoorbaar. Verder heb ik in de media vernomen dat ze meer negatieve bijwerkingen ontdekken bij de Mirena via de wetenschapper in ziekenhuis Rotterdam, alles valt dus op zijn plek. Mirena werkt niet lokaal maar door het hele lichaam, helemaal bij de hersenen. Ging dus daarmee naar de vrouwelijke huisarts, ook zij had daarvan vernomen maar nog steeds geen empathie naar mijn kant toe en niks voor mij kunnen betekenen, ze zei dat ik de eerste was met klachten over de Mirena en verder geen verstand van negatieve bijwerkingen. Voel me niet begrepen, nog steeds niet. Ik hoop zo op een plantaardige anticonceptie zonder bijwerkingen en anders maar sterilisatie. Mocht er ooit een gerechtigheid komen na gebruik van Mirena, sluit ik me daar meteen bij aan.    3 april 2018 bij 17:30

    @Diana Ach jeetje, wat een verschrikking! Zo erg als bij jou heb ik het gelukkig niet gehad, en ook zijn de meeste klachten die ik had van Mirena een stuk minder nu de Mirena eruit is. Ik zit nu eenmaal in de overgang, dus een aantal klachten zou ik waarschijnlijk tóch wel gehad hebben, alleen zijn verergerd door de hormonen in de Mirena.

    Een aantal klachten die jij noemt kunnen ook gerelateerd zijn aan onderliggende oorzaken, denk aan vitaminegebrek of hormonen die uit balans zijn. Blijf vooral doorvragen en laat je niet afschepen, jij kent je lichaam het beste. Heel veel sterkte en dank je wel dat je de moeite hebt genomen om je verhaal te delen!     Wendy
     13 juni 2019 bij 21:26

     Hallo helemaal hetzelfde ,ik heb het spiraal in dec 2016 laten plaatsen ..ook oorsuizen hartkloppingen . enorme rugpijn spierpijn …kort lontje slecht slapen helemaal hetzelfde …vlug afspraak gynaecoloog eruit …ook stemmingswisselingen echt woede ook was vroeger totaal zo niet ..     13 juni 2019 bij 21:33

     Ik hoop dat je snel opknapt! Wanneer heb je het spiraal eruit laten halen?   18 april 2018 bij 19:34

   @Margriet Wat ben ik blij voor je, dat je je nu zoveel beter voelt. Je hebt helemaal gelijk: bij twijfel direct de Mirena eruit halen! Dank je wel dat je dit hebt laten weten. Geeft me in ieder geval het gevoel dat ik niet helemaal gek was 😉Linda
2 juni 2016 bij 16:35

Hallo, bij mij is het al van begin af aan vervelend. 4 jaar geleden mirena laten zetten, nog steeds elke mand ongesteld ( zo’n 8 tot 10 dagen), veel krampen, buik en rugpijn, last van vette huis en veel puistjes. Voorheen met de pil nergens last van en maar 4 dagen ongesteld. Denk er aan om mirena te laten verwijderen en terug aar orginele mycrogynon 30. Tijdens zeten behoorlijk flauw geweest en lijkt weggetrokken wel en week last van gehad.  3 juni 2016 bij 07:43

  Jeetje, je lichaam zou na drie maanden toch wel gewend moeten zijn. Vijf jaar is toch het maximum, waarom niet eerder verwijderen? Het lijkt erop dat jouw lichaam ook geen spiraal accepteert. Daar ben je echt niet de enige in. Meteen naar de dokter!   Linda
   5 juni 2017 bij 22:38

   Hallo meisje van 50, heb nog even getobt maar in februari toch er uit laten halen. Heb mezelf weer terug maar nog geen ongesteldheide daarna. Wel terug gestapt naar mycrogynon 30 .    6 juni 2017 bij 16:37

    Wat fijn voor je dat je je daarbij beter voelt! Je zegt dat je jezelf weer terug hebt. Bedoel je daarmee dat je je geestelijk veel beter voelt zonder MIrena?    Kaatje
    9 februari 2018 bij 20:21

    Gisteren later verwijderen oef… had de laatste maanden verl migraine ik was er doodziek van. Ook pijn bij gemeeschap pij in de onderbuik. Opgeblazen. Voelde me slecht in mijn vel. En ook moe. Stemmingswisselingen pijnlijke borsten enz… ook meer dan vijf kilo aangekomen het voorbije jaar en kreeg er geen gram meer af . Zo frustrerend. Wel koolhydraten arm beginnen eten. Toch moeizaam 3 kg afgevallen. maar met moeite.
    Voor mij geen pil of nieuw spiraal meer gedaan met al die rommel in mijn lijf. Mijn partner gaat vasectomie laten uitvoeren maar nu wel even condoom gebruiken. We willen toch geen kinderen meer. Voel me echt opgelucht.     9 februari 2018 bij 20:55

     Wow! Dat is nogal wat, Kaatje! Wat een ellende zo’n klein dingetje kan veroorzaken. Ik hoop van harte dat je ervan opknapt. Succes!     Angelique
     23 oktober 2018 bij 19:36

     Vandaag Mirena spiraal laten verwijderen na ruim 7 maanden ellende. Het plaatsen was een ramp, ontzettend veel pijn gedaan, toen 3 weken weeën gehad en terug naar gynaecoloog. Spiraal bleek wel goed te zitten maar het lichaam probeerde het dmv weeën uit het lichaam te duwen. Omdat ik maar bleef vloeien, lees ongesteld, kreeg ik uiteindelijk Estradiol voorgeschreven. Na ruim 2 weken slikken kreeg ik een flinke migraine aanval voor het eerst in mijn leven. Na overleg met gynaecoloog gestopt met deze hormoonpil. Bleef echter vloeien. En nu is hij er uit en krijgt mijn lijf eindelijk rust na 7 maanden vloeien….. Zo opgelucht….. Het verwijderen deed overigens geen pijn…….     24 oktober 2018 bij 17:43

     Sjemig, meid, wat een ellende allemaal. En dat voor zo lang. Ik ben blij voor je dat het opgelost is, nu. Dank je wel voor je reactie!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.