vijf fases overgang welke fase zit jij
Overgang

Vijf fases van de overgang. In welke zit jij?

Een interessant artikel in Menopause Matters Today bracht mij wat meer duidelijkheid over de vijf fases van de overgang. Overigens zit ik volgens mijn mannelijke huisarts nog niet in de menopauze. Ik ben immers toch nog regelmatig? Ik bedoel… Mijn huisarts bepaalt de menopauze aan slechts één kenmerk: Hoe regelmatig is je cyclus. Maar wij ervarings deskundigen weten wel beter. Heeft hij de lijst wel eens bekeken met overgangsklachten?

5 Fases van de peri – menopauze
Dr Jerilynn C. Prior, oprichtster van het centrum voor menstruele cyclus en ovulatie onderzoek (CeMCOR) heeft vijf fases van de pre menopause geïdentificeerd. Wil je weten in welke fase je zit? Lees vooral verder! 

Fase A – het begin van de overgang


In de eerste fase ben je nog regelmatig aan het menstrueren, worden je borsten in toenemende mate gevoeliger, (zeg maar gerust pijnlijker!) heb je last van buienwisselingen en pms. Je cyclus kan wat korter worden. Het kan tijdens deze fase voorkomen dat je ’s ochtends je eerste opvliegers meemaakt. Gewichtstoename, hoofdpijn, abnormaal vloeien. Je oestrogeen niveau is wisselend hoog en je FSH niveau is normaal.

Fase B – Cyclus gaat afwijken


Okay, je cyclus is nu nog steeds regelmatig, maar in fase B zul je toch steeds vaker merken dat je cyclus gaat afwijken. Zwaardere bloedingen bijvoorbeeld. PMS symptomen die erger worden en krampen. Opvliegers komen regelmatiger en dan vooral vlak voor je menstruatie. Je oestrogeen niveau zal nu vooral hoog zijn en het FSH niveau zal afwisselend hoog en laag zijn.

Fase C – Overslaan cyclus

In de derde fase zal je cyclus afwisselend kort en lang zijn. En soms zelfs helemaal overslaan. De opvliegers laten zich wat regelmatiger zien, maar ze zullen nog steeds minimaal zijn. Nachtzweten zal heviger worden. Het FSH niveau zal licht verhoogd zijn en de oestrogeen levels zullen afwisselend hoog en laag zijn.

Fase D – Opvliegers nemen toe

De een na laatste fase kondigt zich aan met onregelmatige menstruatie periodes waarbij de tussenpauzes kunnen oplopen tot langer dan 35 dagen. De lengte van de menstruatie zal wisselen. Soms licht en dan weer heel zwaar. Geen peil op te trekken. Dit is ook de fase van periodes die gewoon overgeslagen worden. Denk je eindelijk de laatste menstruatie gehad te hebben “want het is toch al drie maanden geleden” en dan kun je weer van voor af aan beginnen. De opvliegers steken met grote regelmaat de kop op. Hoge oestrogeen niveaus zijn nu mogelijk en het FSH niveau is nu constant verhoogd.

Fase E – Het verlossende jaar


En dan is daar eindelijk dat laatste verlossende jaar. Nadeel is dat je pas weet dat dit écht het laatste jaar was als je een jaar niet meer hebt gemenstrueerd. Fase E zet zich in met die allerlaatste menstruatie en loopt af precies een jaar daarna. Lastig? Wacht maar op die opvliegers uit de laatste fase! En tot je geen nacht meer kan slapen zonder te drijven in je lakens. Gelukkig heb je tijdens dat laatste jaar minder last van PMS en krampen. Ook vermindert de pijn in de borsten en de buiigheid verbetert. Het oestrogeen niveau is laag of normaal en je FSH niveau is hoog.

In welke fase zit je?

Ik vermoed zelf dat ik in de tweede fase zit, als ik de bovenstaande vijf fases van de overgang aanhoud. Ouch! Dat zou betekenen dat ik er nog drie heb te gaan. En jammer genoeg doet Dr. Prior geen uitspraken over hoe lang elke periode duurt. Zou het kunnen dat ze niks verstandigs over de lengte van de periode kan vertellen? Omdat het voor iedereen nu eenmaal anders is? Net als dat de fases, ondanks de richtlijnen, door iedereen anders ervaren zal worden, zal de lengte van de periodes waarschijnlijk ook verschillen per persoon. We zullen het gewoon moeten doorstaan. Maar een ding is zeker: Mijn huisarts krijgt bij het volgende bezoek wat leeswerk mee naar huis van mij. Een beetje bijscholing kan hier geen kwaad lijkt me.

Reacties

Hering
3 augustus 2022 bij 22:22

Ik ben na 4 jaar weer ongesteld egt raar of is van me blaasontsteking maar voelt aan als menstruatie kan dat of is er dan wat anders    4 augustus 2022 bij 11:08

    Hi, Jeetje wat vervelend voor je. Ik ben geen dokter, maar ik raad je aan om direct je urine in te leveren bij je huisarts of gynaecoloog, om te checken of je geen blaasontsteking hebt of nierbekkenontsteking. De dokter of huisarts kan je hierin helpen. Het is belangrijk dat je je urine zo snel mogelijk laat checken, voor het geval je antibiotica nodig hebt. Heel veel succes! Laat je even weten hoe het afloopt?19 oktober 2020 bij 19:09

Goh, ik bekijk je site n.a.v. je blog waarmee je bij Sportrusten op Instagram stond. Wat een verhaal.
Ik moest op mijn 52ste stoppen met de pil omdat ik zoveel bloed verloor dat ik niet meer naar buiten kon…
Dat was in maart 2011. Punt. Dat was het. Nooit meer een menstruatie gehad en ook geen klachten.
Ik was wel iets te zwaar maar dat had ik in 20 jaar opgebouwd. Ondanks hardlopen.
Met behulp van de app Eetmeter van het Voedingscentrum 15 kg kwijtgeraakt in een jaar. Van mt 42 naar 38, net als vroeger. Ik loop nog steeds maar lang niet zo fanatiek en goed als jij. Ben nog steeds op gewicht (moet ik wel een hoop voor doen en laten) en heb nooit klachten gehad. Moet er wel bij zeggen dat ik 40 uur werk en ook niet veel tijd heb om me te realiseren dat er iets is. Mijn moeder heeft tot aan haar dood (69 jaar) opvliegers gehad en die logen er niet om.

Veel succes met je site en met je gezondheid. En natuurlijk met Sportrusten    19 oktober 2020 bij 21:18

    Dank je wel voor je lieve reactie! Ik vind het altijd zo fijn om te horen dat het ook anders kan! Ik heb een vriendin die van de een op andere dag niet meer ongesteld werd. Geen klachten, geen aanloop, geen nasleep. Echt geweldig. Het kan dus echt. Super dat je dat deelt hier! In de overgangsgroepen gaat het vaak alleen over de klachten, dus het is altijd fijn om een tegengeluid te horen! Dank!20 september 2016 bij 15:31

Ik zit in fase C en zie af en toe de weg al liggen richting D, denk ik 😉
Wat een zak zeg die huisarts…Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.