Palliatieve zorg betekent niet dat Meisje van vijftig uitbehandeld is
Kanker

Palliatieve Zorg betekent NIET dat ik uitbehandeld ben!

De woorden sprongen van het papier en grepen me naar de keel. Palliatieve Zorg. Wat? Maar dat kan toch niet op mij slaan? Ik ben juist bezig om te genezen en ben het afgelopen jaar zo bezig om die kankercellen te verslaan en er sterker uit te komen. Maar het staat toch echt in het bezoekers verslag: palliatieve zorg.

DOE VOORAL DE DINGEN DIE JE LEUK VINDT

Tegelijkertijd kwamen de lief bedoelde woorden van de oncoloog weer boven: “Doe vooral dingen die je plezier brengen!”. Die woorden waren eerlijk gezegd een beetje aan me voorbij gegaan. Dat zegt een oncoloog toch alleen tegen kankerpatiënten die opgegeven zijn? Als er geen behandeling meer mogelijk is voor de patient? Ik was tijdens het gesprek zo geconcentreerd op wat de ct scan liet zien en het nieuws dat de tumor gestabiliseerd is, dat het niet tot me doordrong wat het betekende om niet te kunnen genezen.

Thuis gekomen lees ik het verslag en bij die twee woorden slaat de angst me om het hart. Eindigheid. Dood. Afscheid moeten nemen. De realiteit van die woorden kwam hard aan. Dus ja, ik ben gisteravond even huilend onder een fort van dekens gekropen. Maar, betekent palliatieve zorg dan echt het einde? Bedoelt hij ermee dat ik uitbehandeld ben?

BEN IK DAN ECHT UITBEHANDELD?

Nee! Het klopt dat mijn arts heeft verteld dat ik niet beter word. Maar dit betekent absoluut niet dat ik snel zal overlijden. Het betekent dat genezing niet mogelijk is, – de helft van alle kankerpatiënten krijgt deze boodschap- maar het wil niet zeggen dat ik niet uitbehandeld ben! Palliatief betekent niet per definitie dat ik op sterven lig. Want met sommige vormen van kanker kun je best lang leven. En met een beetje mazzel kun je ook nog plezier in het leven hebben. Naast de immunotherapie is er nog zoveel mogelijk. En mijn tumor groeit niet meer. De grootste zorg op dit moment is dus, volgens de oncoloog, dat er geen nieuwe tumoren ontstaan. Voorlopig is dankzij immunotherapie de tumor in mijn long een halt toegeroepen.

MIJN HOUDBAARHEIDSDATUM IS VERLENGD

En dus ben ik vandaag weer met een glimlach wakker geworden. Want ik mag eindelijk weer fietsen, ik ben mijn hardlopen aan het opbouwen, mijn hersens beginnen weer iets normaler te functioneren, mijn (klein)kinderen staan altijd klaar met een dikke knuffel en ik ben zo dankbaar dat ik geen pijn heb en mijn houdbaarheidsdatum verlengd wordt! Alle reden dus om te genieten van al het moois in het leven. Een city trip naar Wenen, een zeiltocht naar Terschelling en vanaf deze week is een vaste Omadag ingepland. Dat is best een feestje waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.