stoppen met roken meisjes van vijftig
Overgang

“Best gek!” Wat een geniale anti rook campagne

Ik ben inmiddels 119 dagen gestopt met roken (yeah, me!) en ik kom in het straatbeeld nu posters tegen met vragen die me al langer bezig houden. Vragen die ik mezelf stelde als het me weer eens niet gelukt was om te stoppen. Ik gebruikte ze soms zelfs als excuus om weer te beginnen. En persoonlijk vind ik het geweldig dat nu een campagne is gemaakt die moet aanzetten tot een Rookvrije Generatie. Het is een samenwerking van het KWF, de Hartstichting en het Longfonds met als doel om kinderen een rookvrije toekomst te geven.

Eindelijk eens géén betuttelende anti rook campagne
Want laat ik eerlijk zijn: ik ben niet gestopt met roken vanwege de angstaanjagende waarschuwingen op het pakje. Of vanwege de anti rook campagnes die zijn gericht op de roker. Nog erger: tot nu toe vond ik antirook campagnes altijd betuttelend.
Als roker weet je namelijk heus wel dat roken slecht is. Daar heb je geen reclamecampagne voor nodig. Maar je kiest er als roker bewust voor om de gevaren en de waarschuwingen niet te zien. Dus steek je er nog maar een op. Het heet niet voor niets een verslaving. Maar deze laatste campagne? Die pakt de rokers waar het het meeste pijn doet: bij onze kinderen! Als je mij vraagt wat is het belangrijkste op deze wereld, dan zal ik zonder aarzelen antwoorden: mijn kinderen. Ik heb zo’n vermoeden -of hoop eigenlijk- dat ik daar niet de enige in ben.

Je kunt op meer plekken sigaretten kopen, dan brood
Een heleboel mislukte stoppogingen verder, realiseer ik me dat op bijna ELKE hoek van de straat een tabakspeciaalzaak zit. Het is te gek voor woorden en ook iets dat je alleen opvalt als je gestopt bent, denk ik. Vooral de eerste week dat ik met roken was gestopt, was zwaar. Want bij elke sigarenwinkel, ook degene die ik niet regelmatig bezocht, kwam ik in de verleiding om van mijn fiets te stappen en een pakje te kopen.

FunFact: Een voorzichtige schatting van het KWF laat weten dat er in Nederland 30.000 verkooppunten zijn voor sigaretten tegenover 9.000 voor brood. 

Menige stoppoging is zo al geeindigd voor mij. Niet voor niks droomde ik een paar weken geleden dat ik een pakje gekocht had! En ik vervloekte die winkels in het begin! En de sigarettenbalie bij de Albert Heijn. En de sigaretten die bij de drogist achter de kassa aangeboden worden. Het waren namelijk de moeilijkste momenten voor mij: de beschikbaarheid van de sigaret veroorzaakte een “fuck it all” gevoel. Natuurlijk wist ik dat het kopen van dat pakje het begin van het einde was en dat de stoppoging in feite mislukt was.

FunFact: Nederland kent 3,6 miljoen rokers. Elke dag beginnen 100 kinderen met roken. (bron: Hartstichting)

Deed ik in het begin nog een week met een pakje al snel zat ik al weer op een pakje per dag. Maar gelukkig heb ik dit keer doorgezet. Ik ben nu zover dat ik de sigarenboer op de hoek vrolijk voorbij fiets. En ik zwaai ook nog naar hem. Een beetje vriendelijkheid is wel op zijn plaats. Tenslotte is hij een vaste klant kwijtgeraakt.

Best gek dat sommige ouders roken waar hun kinderen bij zijn
Nog zo’n zin die me aan het denken zette. Wij reden als gezin elk jaar opnieuw met de auto naar Zuid-Frankrijk.

anti rook campagne best gek1415 Kilometer, met twee kinderen achterin de auto. En maar roken. Allebei! Raampjes op een kier en rijden maar. Niks rookpauzes buiten de auto. Het was een gewoonte. Iedereen deed het. Maar dat is geen enkel excuus. Wij hebben, als ouders, onze kinderen doelbewust bloot gesteld aan giftige stoffen. Het verkeerde voorbeeld gegeven. Laten zien dat het normaal is om verslaafd te zijn. Met schaamrood op de kaken denken mijn man en ik terug aan deze reizen naar Zuid-Frankrijk: hoe hebben we dat ooit kunnen doen!
Al ver voor ik daadwerkelijk stopte met roken, stopte ik met roken in huis en rookte ik al niet meer in de auto. Ik was in feite al de gewoonte aan het doorbreken, voordat ik de beslissing nam om te stoppen met roken. Toegegeven, ik bracht heel wat verloren uurtjes buiten door. In de kou. Kleumend in een hoekje, omdat de wind anders de aansteker uitblies. Maar ik rookte niet meer binnen! In Engeland is het sinds oktober 2015 verboden om te roken in een auto waar kinderen in zitten die jonger zijn dan 18 jaar. De politie kan je een boete geven van € 66. Dat is een duur pakje sigaretten. En die zijn al  niet zo goedkoop in Engeland! In Amerika is het in sommige staten eveneens verboden. Ook in Nederland gaan stemmen op om dit door te voeren.

Nederlandse overheid verdient teveel aan sigaretten
Maar helaas, hier is de tabakslobby nog te sterk. Want ook hierin moeten we eerlijk zijn. Als van elk pakje sigaretten € 4,35 naar Den Haag gaat (Bron: Jellinek kliniek) dan heeft de Nederlandse regering er geen enkele baat bij dat Nederlanders stoppen met roken. Inderdaad, best gek eigenlijk!

Reacties

andy blauw
5 november 2022 bij 15:37

ik voel mij als roker gediscrimineerd door de overheid en de antirokersbewegingen die het blijkbaar nodig vinden miljoenen nederlanders te DWINGEN OM TE STOPPEN met een ongezonde levensstijl,maar waarom stoppen met alleen roken,laten we weegschalen neerzetten bij de fastfood restaurants te zwaar,dan verboden toegang,we gaan alcohol onbetaalbaar maken,houtkachels en de barbecue worden ook verboden,snoep mag ook niet meer,chips en chocolade zijn ook slecht er komt een suikertaks mensen met overgewicht verplicht naar de sportschool,want uiteindelijk mag een ander bepalen wat jij wel en niet mag en dan de gigantische besparing in de gezondheidszorg omdat we allemaal zo gezond leven,wie gaat dan de aow en pensioenen betalen als we allemaal 100+ worden?,waar zijn de bejaarden/verpleeghuizen?de kosten van gezondheidszorg gaan giga omhoog,ik zou zeggen lekker door gaan zo,de jeugd van nu betalen de rekening we27 december 2016 bij 21:51

Ik begrijp niet dat men alleen maar gericht is op het stoppen met roken, terwijl de alcoholische dranken overal in het zicht staan. Sterker nog daar wordt grootscheeps reclame voor gemaakt.
Hoeveel slachtoffers moeten er nog eerst komen die door dronkenschap geveld wordt?? voordat men hier eens de jeugd gaat vertellen hoe fataal dat kan zijn voor henzelf en vooral hun omgeving. Een ongeruste burger.  27 december 2016 bij 23:31

  Ik kan u hier zeer zeker geen ongelijk in geven, ongeruste burger! Mijn stukje kwam voort uit mijn moeilijke periode tijdens het afkicken van het roken. En hoe moeilijk ik het vond om te stoppen, als je overal sigaretten kunt kopen. Derhalve begrijp ik de campagne als ex roker ook zo goed. Maar ik kan me echt voorstellen dat als je verslaving alcohol is, het verschikkelijk confronterend is als overal drank uitgestald staat. En over slachtoffers door alcohol, niet alleen in verkeer, maar ook in huiselijke kring door geweld, daar is zeker ook actie voor nodig. De regels zijn al aangescherpt, maar kan inderdaad nog scherper.  Eduard Pijl
  18 oktober 2018 bij 10:57

  Bijzonder vervelend dat er maar altijd al te graag de vergelijking wordt gemaakt van tabakswaren en alcohol. Dat is appels met peren vergelijken. Tabakswaren zijn per definitie ongezond én verslavend. Alcoholische dranken zijn niet. Wanneer houdt men daar eens mee op ?   18 oktober 2018 bij 18:31

   Sorry Eduard, maar hierin moet ik je toch ongelijk geven. Iedereen die te maken heeft gehad met huiselijk geweld door alcohol weet dat alcohol schadelijk kan zijn. Iedereen die mensen heeft zien sterven aan ziekten die veroorzaakt werden door drankzucht of alcoholisme, weet hoe gevaarlijke en ongezond alcohol is. Denk ook eens aan verkeersdoden door alcoholgebruik. Ik heb het niet over dat glaasje wijn een keer per week bij een etentje, dit kan zelfs een gezonde invloed hebben. Ik heb het over de ellende die alcohol en alcoholverslaving veroorzaakt. En ik durf te beweren dat alcohol grotere schade aan het lichaam aanricht dan tabak.Marinu
31 oktober 2016 bij 14:02

Best gek he? Dat volwassen roken bij school, speeltuin of dierentuin! Dat komt zij kunnen niet meer die dingen doen, die jullie kunnen doen. Niet even vrij rennen ( tikkert ) doen. spelen of nog van iets kunnen genieten zoals jullie.

Rokertje  1 november 2016 bij 18:10

  Wat een vreemd antwoord. Natuurlijk is het gek als volwassenen roken op een plek waar kinderen spelen. Waarom zou je geen leuke dingen meer kunnen doen als je volwassen bent? Ik ben volwassen, ex-roker, en ik ren bijna 4 keer per week. Niet omdat het moet, maar omdat het mij zo’n heerlijk gevoel van vrijheid geeft. En het genieten zit in zoveel kleine dingen. Echt niet in die sigaret! Het is pas gek dat je jezelf die vrijheid ontzegt en dat je roken daarvan de schuld geeft.11 januari 2016 bij 20:44

Leuk artikel! Ik heb je ondertussen getagd op mijn blog!9 januari 2016 bij 16:51

inderdaad dit is een vrij unieke reclame.

Misschien hebben ze eindelijk in de gaten dat de oude tactieken niet werken.
maar wat ik raar vind is dat de overheid er alles aan doet om het stoppen met roken te bevorderen, maar tegelijk zoveel geld eraan verdient.

als iedereen 1 dag stopt met kopen, raken ze gegarandeerd in paniek.
maar minder belasting betalen doen we zeker niet! Dan halen ze het ergens anders wel weer terug.

ikzelf ben gestopt op 28 september en ben af en toe nog wel in de neiging om er eentje te willen.

ben onlangs terug gekomen van thailand, waar ik met mijn vrouw haar familie heb bezocht. Mijn schoonmoeder raakt van die lange shaggies van bananenbladeren en wist niet dat ik was gestopt. Ze bood me een sigaret aan en toen heb ik meteen een hoestbui gekregen.

vanaf dat moment heb ik besloten dat ik niet meer wil roken. Is dat makkelijk? nee, maar waar een wil is…

groetjes chris  9 januari 2016 bij 18:45

  Maar dan zijn we bijna tegelijkertijd gestopt! 13 september 🙂 Ik begrijp wat je zegt, mijn hoofd zegt ook af en toe….lekker even onderuit met een sigaret. Maar ik weet eigenlijk op moment van denken al dat ik het niet lekker ga vinden. Volhouden hoor, Chris!9 januari 2016 bij 10:25

Iets waar je als niet rokers helemaal niet bewust van bent, dat er zoveel verkooppunten zijn.

Succes met het volhouden.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.