intermittent fasting is voor meisjes van vijftig
Overgang

Intermittent Fasting: hoe doe je het en waarom?

Ik ben allergisch voor hypes. Als iedereen hetzelfde toverwoord in de mond neemt, dan neemt mijn afkeer voor het onderwerp evenredig toe. Het maakt niet uit of dat terecht is. Dus op het moment dat je geen blog, magazine of podcast kunt openen en het gaat over Intermittent Fasting, kun je je mijn reactie wel voorstellen: “Daar gáán we weer!”. Het zal wel weer overwaaien. Net als Keto, Sonja Bakker, Koolhydraatarm, Atkins.

INTERMITTENT FASTING – HOE DOE JE HET EN VOORAL, WAAROM ZOU JE?

Iedereen valt weer even 5 kilo af (of 10kg), En als ze weer normaal gaan eten, dan komen ze 8 kilo aan (of 15kg).Je kunt je mijn verbazing voorstellen toen ik erachter kwam dat ik al jaren aan de IF-hype meedeed. Ik wíst alleen niet dat het een naampje had. Dus voor de leergierigen onder ons:

Breakfast betekent niet meer of minder dan het breken van je vastentijd. 

Intermittent fasting is een chique benaming voor het inplannen van periodes van vasten in je schema: periodiek vasten. Dit kan 12 uur zijn of 2 dagen, afhankelijk van wat jij prettig vindt.

De soorten Periodiek Vasten:

Ik eet ’s avonds rond 18:00 uur een laatste maaltijd en de volgende morgen breek ik mijn vasten zo rond 12:00 uur. Dit betekent dat ik periodiek vast gedurende 16 uur. Ik eet dus 3 maaltijden in 6 uur tijd. Je kunt het tijdraam waarin je eet natuurlijk steeds verder oprekken. Ik ben zelf heel tevreden met mijn huidige schema, maar als jij wilt experimenteren dan zijn er veel meer mogelijkheden!

  • 1. Alternate day fasten: Je wisselt een dag vasten af met een dag normaal eten. Dus dag 1 = vasten / dag 2= eten / dag 3 = vasten, en zo verder.
  • 2. Whole day fasting: Je vast alleen bepaalde dagen van de week. Bijvoorbeeld op dinsdag en donderdag en de rest van de week eet je gewoon.
  • 3. Restricted time window: Je eet binnen een bepaald tijdvak op een dag, bijvoorbeeld alleen van 12:00 uur ’s middags tot 18:00 uur ’s avonds. De overige uren vast je. Het tijdvak voor eten kan 4 uur zijn of 10 uur, het is maar net wat je fijn vindt en wat past in je schema. Langzaam opbouwen is wel raadzaam.

Tijdens het vasten, drink je alleen (véél) water en koffie of thee. Maar dan wel zonder suiker en melk.

Waarom zou je in vredesnaam meedoen aan de IF hype?

Voor mij was het simpel: mijn dagindeling maakt dat ik gewoonweg niet eerder wil ontbijten dan 11 uur s ochtends en als ik dan tussen 18:00 en 19:00 uur de avondmaaltijd eet, dan blijk ik gewoon al jarenlang aan periodiek vasten te doen. Zo makkelijk is het. Maar wat levert het me op?


Het is een bekend probleem voor vrouwen in de overgang: moeilijkheden met slapen. Ik heb gemerkt dat als ik ná 20:00 uur eet, ik moeilijker in slaap kom. Dat niet alleen, ik word ook midden in de nacht wakker met zweetaanvallen.
Zelfs een handje cashews laat op de avond is al funest voor me.

Ik vind het soms bijzonder lastig om niet nog even een stukje chocola of koekje bij de koffie te nemen. Maar als ik het wél doe, dan gaat het ten koste van mijn nachtrust, dus die keuze is snel gemaakt.

Lees ook: Slapeloosheid tijdens de overgang: 3 tips voor beter slapen

Nuchter Sporten


Als ik ga hardlopen doe ik dat het liefst met een lege maag. Mijn buik kan het niet aan als ik hardloop binnen 4 uur nadat ik heb gegeten. Als je ooit tijdens het hardlopen bent overvallen door buikkrampen, dan weet je wat ik bedoel. Ik heb tegenwoordig altijd natte doekjes bij me. Gewoon, voor het geval dat.

Eén ongewenste duik in de bosjes doet dat met je

Maar als ik nuchter hardloop, hoef ik me daar helemaal niet druk over te maken. Dus ik vind niks zo fijn als hardlopen vóór mijn ontbijt.


Betere concentratie


Van alle dingen waar je in de overgang last van kunt hebben, vind ik het concentratieprobleem het moeilijkste mee om te gaan. Daarnaast ben ik ongeduldiger geworden. Maar nu ik al wat langer aan periodiek vasten doe, realiseer ik me des te meer: op de dagen dat ik wél vroeger ontbijt ben ik de rest van de dag wat rommeliger.

Het kan natuurlijk ook zijn, dat ik op mijn oude dag er niet meer tegen kan als mijn dagritme door de war wordt gegooid

Dat zóu de reden kunnen zijn dat ik alles 20 keer moet overlezen. Of veel sneller dan vroeger wordt afgeleid. Maar ik ben op dagen dat ik wel pas na 11:00 uur eet, veel scherper de hele dag. Dus ergens doet intermittent fasting me goed. Dat maakt het makkelijk om ermee door te gaan. Voor mij zal deze Intermittent fasting hype niet zo snel overwaaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.