Meisjes van vijftig en hormootherapie. Help
Overgang

Funfacts over de overgang

De overgang. Menopauze. Dat is iets met opvliegers en zwetende vrouwen toch? Chagrijnige oude zeikwijven? Maar helaas voor ons vrouwen, kan de overgang voor veel meer problemen zorgen dan alleen maar een beetje zweten. Zelf heb ik namelijk amper last van opvliegers of overmatig zweten. Chagrijnig oud zeikwijf? Ik zal het manlief eens voorleggen.

FunFact: De gemiddelde duur van de overgang is 4 jaar. Voor sommige vrouwen duurt het slechts een paar maanden voor de eierstokken de pensioensleeftijd bereikt hebben (yo, meisjes, count your blessings!). Voor anderen duurt die overgang 10 jaar. bron: WebMD

Voorlopig heeft manlief de benen nog niet genomen, dus ik ben niet chagrijnig genoeg. Maar ik heb wel een hele lijst van andere klachten. Los van elkaar zijn de klachten te klein om er mee naar de dokter te gaan. Maar tel je ze bij elkaar op dan schreeuwen de symptomen maar één ding: OVERGANG!

Kleine samenvatting van mijn klachten:
* Futloosheid
* Vermoeidheid
* Slecht slapen

* Jeuk over het hele lichaam
* Spierkrampen
* Geheugenverlies
* Opgeblazen gevoel

* Snel geïrriteerd zijn
* Stemmingswisselingen
* Verstijfde spieren
* Hartkloppingen
* Moeite met concentratie

Hartkloppingen

Stel je gerust, het is erger dan het lijkt. Want godzijdank heb ik nooit alles tegelijkertijd! Behalve de hartkloppingen dan, die zijn er bijna altijd. En nee: Ik ben echt niet zo achteloos met mijn gezondheid dat ik hartkloppingen negeer. Natuurlijk moest ik me van de huisarts bij de cardioloog melden. Deze heeft me na uitgebreide onderzoeken gerust gesteld: het is lastig en vervelend om je hart te voelen fladderen in je borst, maar het is niet levensbedreigend. Medicijnen zijn zeker mogelijk, maar worden afgeraden zolang het hanteerbaar is voor me. De cardioloog noemde het middel erger dan de kwaal. Ik geloof hem direct. Voor mij was het probleem opgelost toen hij het oordeel “niet levensbedreigend” uitsprak. Het is een vervelende kwaal en kan soms heel storend zijn, maar er is tot nog toe zeker mee te leven. Geen alcohol, minder koffie, niet meer roken: soms is het antwoord simpel. Alleen is het niet altijd het antwoord dat we willen horen. Een belofte kan ik wel alvast doen: je slaapt geheid beter!

Huisartsen en overgang


Mijn huisarts geloofde me niet toen ik hem voorstelde dat al mijn klachten wel eens veroorzaakt zouden kunnen worden door de overgang. Mijn huisarts is doortastend, maar hij is van mening dat als een vrouw nog regelmatig menstrueert, zij niet in de overgang kan zitten.

FunFact: Menopauze is slechts één dag in het leven van een vrouw. Het is de dag dat het precies een jaar geleden is dat ze haar laatste menstruatie had. Tot die dag is een vrouw nog vruchtbaar. De weg ernaar toe is de overgang. 

Maar nu we echt álles hebben getest wat er te testen valt (vitamine gebrek, nierfunctie, leverfunctie, suiker, schildklier, bedenk het maar en het is getest), moet ook hij toegeven dat de overgang een logische conclusie is. En dan mag ik me blijkbaar nog gelukkig prijzen met een huisarts die pas tevreden is, als alle opties zijn onderzocht. Ik heb verhalen gehoord over huisartsen die vrouwen naar huis sturen met slaappillen. Of met het goedbedoelde advies “om er mee te leren leven”. Want hoe erg het bovenstaande ook lijkt, ik heb geen last van een heleboel andere klachten. Wat dacht je van:

* Opvliegers
* Onregelmatige menstruatie
* Verlies libido
* Vaginale droogheid
* Haaruitval
* Duizeligheid
* Veranderende stembanden
* Incontinentie
* Allergieën
* Broze nagels
* Verandering lichaamsgeur
* Depressie
* Angst
* Paniekstoornis
* Pijn in de borst
* Pijnlijke gewrichten
* Brandende tong
* Elektrische schokken
* Klachten spijsvertering
* Klachten tandvlees
* Droge huid
* Misselijkheid
* Nachtelijk zweten

Zie je wel? Die laatste lijst is veel en veel langer! Dat heb ik gelukkig allemaal níet! Lucky me! Tenzij…. Wat als me dat nog te wachten staat? Als jullie me kwijt zijn: ik begraaf me onder een dikke stapel dekens. Voor de komende vier jaar of zo.

Reacties

23 maart 2016 bij 10:01

Haha, nou helaas kan ik op jouw tweede lijstje wél een aantal klachten afvinken…Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.