Review over het vrolijkste boek over depressie Furiously Happy Jenny Lawson
Boeken

Furiously Happy is een vrolijk boek. Over depressie.

Ik lees graag. En veel. Online, papier, boeken, blogs, tijdschriften. Mijn kindle is bijna overspannen. Ik kan met een gerust hart zeggen dat lezen een grote hobby is. Boeken, goed geschreven boeken, nemen je mee naar een andere wereld. Ze laten je kennis maken met personen die je anders nooit had leren kennen. Je leeft met ze mee, houdt van ze, hebt verdriet als ze sterven. – Dobby, anyone? – En heel soms kom je boeken tegen die je wereld veranderen. Harry Potter, The Name of the Wind, Discworld, Lord of the Rings, om er maar een paar te noemen. De memoires van Felicia Day horen daar bij. Zonder Felicia’s boek was dit blog er niet geweest.  De vreugde die gepaard gaat met het lezen van een goed boek is moeilijk te beschrijven. Als een boek goed geschreven is, dan leef je voor een groot gedeelte van de tijd in een wereld die nieuw is. Die verrassend is. De openbaring die een boek kan brengen, kan je hele leven op zijn kop zetten.

FunFact: Naar schatting lijden 350 miljoen mensen wereldwijd aan enige vorm van depressie. (bron: WHO)

Furiously Happy van Jennifer Lawson is zo’n boek. In Furiously Happy maak je kennis met een persoon die besluit om van al haar eigenaardigheden verslag te doen en niks te verbloemen. Die haar geestelijke labiliteit gebruikt om andere mensen aan het lachen te maken. Het is misschien moeilijk te bevatten als je zelf nog nooit een depressie hebt gehad, maar depressiviteit tast je hele leven aan. Lichamelijk en geestelijk is depressiviteit een aanslag. Het kan je besluipen en zorgen dat een zonnige dag bijzonder donker lijkt. Het kan zorgen dat een stemmetje in je hoofd zegt dat het voor iedereen beter is als je er niet meer bent. Depressiviteit is een ziekte. Niet alleen voor degene met de depressie, maar ook voor iedereen in de nabije omgeving.

FunFact: Vrouwen hebben 70% meer kans op depressie dan mannen. 

Jenny Lawson is een vrouw waar ik veel bewondering voor heb. Ze is vrouw, echtgenote, moeder. Maar ze is vooral Jenny Lawson. En ze heeft een manier gevonden om depressie te bestrijden. Naast de pillen bedoel ik. Het is niet makkelijk. Jenny Lawson heeft diverse fobia’s, ze lijdt aan rheuma. Ze wordt overvallen door paniekaanvallen. Onnodig te zeggen dat daar nooit een goed moment voor is. Maar haar boeken zijn niet alleen een middel voor haar om van zich af te schrijven. Het helpt ook andere mensen die aan depressie lijden. Zij weten dat ze niet alleen zijn. Dat er andere mensen zijn die stemmen in hun hoofd hebben die ze vertellen dat ze niets waard zijn. En Jenny heeft een manier gevonden om een helpende hand te bieden aan al die mensen die ook lijden aan depressie. Middels haar boeken – en haar blog. Al heeft ze slechts een persoon gered van zelfdoding, dan is ze een held. En ik zal haar blijven volgen, via haar blog en hopen dat er wellicht nog een boek komt. Ze heeft me laten lachen. En huilen. En ze is op een imponerende manier bij me naar binnen geslopen. Zoals dat met alle goede boeken gebeurt. Blijf vooral schrijven, Jenny!

Reacties

16 april 2016 bij 08:04

Haha, heb eens even bij The Bloggess rondgekeken, wat een grappig mens is dat, bedankt voor de tip!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.