Frisse oksels tijdens de overgang
Overgang

10 tips voor een okselfrisse overgang

Ik neem aan dat ik je niks nieuws vertel: de overgang geeft meer klachten dan alleen maar opvliegers of stemmingswisselingen. Met veel dank aan de oestrogenen die het af laten weten, krijgen we in de menopauze ook nog eens last van een veranderende lichaamsgeur. Daarom vandaag 10 tips voor een okselfrisse overgang.

 1. Scheren, dames, scheren! Niks van dat moderne gedoe om je okselhaar te laten
  staan. De bacteriën die de nare geur veroorzaken, voelen zich het best in vochtige en warme omgeving. Haargroei staat gelijk aan een bacterieparadijs.
 2. Je gelooft het vast niet, want vaak lees je hier het tegendeel, maar ik houd niet zo van het intrappen van open deuren. En deze staat echt wagenwijd open. Maar dames, hoe overbodig de tip ook lijkt, toch zeg ik het: douchen! Vooral douchen. Heb je zin om vijf keer op een dag te douchen?  Doe het! De transpiratiegeur wordt vooral veroorzaakt door de bacteriën. Verklaar de oorlog aan die bacteriën – en de zweetgeur- en was vaak en grondig!Scheren die oksels voor een okselfrisse overgang
 3. Draag je onderkleding nooit langer dan een dag. Zodra de zweetlucht in je kleding gaat zitten is er geen deodorant meer die je kan helpen. Dus na 1 keer dragen: in de was! Zit er toch een transpiratielucht in je kleding? Voorwassen met azijn! De wasmachine is je beste vriend!
 4. Katoen en natuurlijke stoffen dragen. Om okselfris voor de dag te komen is het belangrijk dat je vooral stoffen draagt die het zweet kunnen opnemen.
 5. Anti transpirant werkt beter dan deodorant. Deodorant haalt de zweetgeur weg, anti transpirant voorkomt dat je gaat zweten. Er ging een tijdlang een hardnekkig gerucht dat parabenen en aluminium chloorhydraat in de deodorant borstkanker zou veroorzaken. De American Cancer Society heeft deze geruchten in 2014 onderuit gehaald. Dus: Anti Transpirant mag weer!
 6. De inname van caffeïne en alchohol veroorzaakt een hogere hartslag, waardoor je meer gaat zweten. Als je merkt dat je meer zweet dan vroeger, probeer dan minder koffie of alcohol te drinken.
 7. Drink water. Ongetwijfeld heb je dit vaker gehoord, maar water spoelt je lichaam van binnenuit schoon. Aangeraden wordt om 10 glazen water per dag te drinken.
 8. Overgang: geen uien geenknoflook meerEet boerenkool en spinazie. Ik weet het, het klinkt ver gezocht en ook ik wil niet élke dag spinazie of boerenkool eten, maar van beide groenten wordt wél gezegd dat ze je okselfris houden. Hoe? Ze neutraliseren de werking van voedsel die na het eten juist nare geuren onder de oksel veroorzaken: knoflook, uien, curry en rood vlees.
 9. Voeg magnesium en zink toe aan je dagelijkse inname. Dit kan als supplement of je kunt voeding eten dat rijk is aan deze mineralen. Pompoen, donkere chocolade, pinda’s, vijgen, bananen, avocado zijn hier rijk aan. En daar hebben we hem weer: spinazie.
 10. Donkere chocolade! Ik weet het, hij staat ook verstopt bij nummer 9, maar……DONKERE CHOCOLADE!! Koffie kan niet meer. Alcohol mag niet meer. Knoflook, uien. Curry! Alles wat lekker is wordt geschrapt uit het overgangsdieet voor frisse oksels. Behalve donkere chocolade. Het is namelijk rijk aan zink (zie ook punt 9). Bijkomend voordeel: het is goed voor de hersenfunctie. Donkere chocolade bevordert de bloedtoevoer naar de hersenen. Eat away! En geniet van een okselfrisse overgang

Reacties

26 februari 2016 bij 21:45

Overgang of niet nummer 8 is voor iedereen handig die snel transpireert. Nummer 10 zal ik zeker onthouden mocht ik de overgang ingaan 😉26 februari 2016 bij 09:27

Haha ik dacht héél even dat we die boerenkool en spinazie onder onze oksels moesten stoppen 😉Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.