Meisjes van vijftig houden van de Tokyo marathon
Sport

Tokyo Marathon is afgelast. En nu?

Het is maandagmorgen en de laatste week van mijn training gaat in. Over 1,5 week vlieg ik naar Tokyo voor de marathon. Mijn 7e inmiddels en na 4 maanden trainen ben ik er ook helemaal klaar voor! Japan! Wie had dat kunnen denken. En dan pingt mijn telefoon. En nog een keer. Whatsapp. Messenger. Facebook. Instagram. Mijn telefoon ontploft bijna. De eerste berichten duiden erop  dat de Tokyo marathon is afgelast. Heuh? Afgelast? Hoe dan? Waarom? Ik kan en wil het niet geloven.

Meisjes van 50 Tokyo marathon afgelast en nu

Het coronavirus heeft toegeslagen in Japan en de overheid doet er alles aan om verspreiding te voorkomen. Een evenement waarbij 37.000 mensen uit meer dan 100 landen bij elkaar komen is, met een mogelijke pandemie in de nabije toekomst, vragen om moeilijkheden. Vanuit de organisatie kan ik mij de beslissing om de Marathon van Tokyo te cancelen voorstellen. Het zal een moeilijke beslissing geweest zijn.  Het is niet alleen de marathon, wat gebeurt er met de hotelreserveringen, de kleding- en schoenencollectie van Nike en Asics, speciaal voor 2020? De medailles, de toeristeninkomsten. Dus ik begrijp dat deze beslissing niet makkelijk was. Daarom starten op 1 maart 2020 alleen de 200 elite renners. De hardlopers die zich moeten kwalificeren voor de Olympische spelen en degenen die gaan voor het prijzengeld.

Corona virus: 37.000 mensen uit 100+ landen bij elkaar laten komen, is vragen om moeilijkheden. 

Pas als  de  touroperator telefonisch bevestigt, dat het toch écht waar is, komt het bericht bij me binnen. De Tokyo marathon gaat officieel níet door voor ons, recreatieve renners. Ik had zo hard getraind om eindelijk die magische 5 uur barrière te doorbreken. Dat is 18 weken bikkelen, door weer en wind, 6x week trainen. Het zou mijn 5e ster van de WMM Abbott Majors zijn! Na Tokyo rest alleen Londen nog. Het ene moment ben ik  nog bezig met wat ik nu het beste kan eten de dag voor de marathon en of mijn gels wel zijn toegestaan. Het volgende moment weet ik niet eens of ik naar Japan kan reizen volgende week.

En nu?  Wat gebeurt er met de reis? Wordt die geannuleerd? Zo ja, krijgen we ons geld terug van de touroperator? Gaan we alsnog op reis?  Ik krijg mijn gedachten niet meer op een rijtje. De touroperator laat me weten dat ze óók niks weten, er is nog niks bekend gemaakt vanuit de marathonorganisatie in Tokyo. De onzekerheid is groot, ook voor hen en de geruchtenmolen online maakt het voor ons hardlopers niet makkelijk. Maar niemand weet zeker wat er gaat gebeuren. Het duurt drie dagen voor er meer duidelijkheid is.

Een storm, een vulkaanuitbarsting, een tsunami.  En dan nu het Corona virus. 

De touroperator waar ik mijn marathon reis heb gekocht (Ruefa Runners Unlimited) betaalt het bedrag 100% terug. Ik heb daar bijzonder veel geluk mee. Niet alle renners krijgen hun geld terug. Wij tekenen er als hardloper voor, dat als de marathon niet doorgaat wegens omstandigheden buiten de schuld van de organisatie om (denk aan een aardbeving, tsunami, of in het geval van de New York Marathon in 2012, een storm) dat we de inschrijfkosten kwijt zijn.  Heel veel van de kosten zijn al gemaakt, personeel is al het hele jaar betaald. Ook mijn annuleringsverzekering keert niks uit zonder negatief reisadvies. Dus dat de touroperator uitbetaalt is bijzonder netjes! Het verzacht een klein beetje het feit dat we niet mogen rennen.

Ik heb even helemáál geen zin om hard te lopen.

Al mijn motivatie is weg. Nu de Tokyo marathon is afgelost krijg ik mezelf maar niet meer aan het rennen. De eerste dag was ik nog aan het kijken of ik het schema kon doortrekken naar een andere marathon (Amstelveen op 22 maart? Rotterdam 5 april?), maar de onzekerheid van het hoe nu verder, maakte dat niet makkelijk. En nu blijkt dat ík wel mijn geld terugkrijg, maar mijn dochter (die los bij KLM had geboekt) niet, ben ik eigenlijk drukker met het boeken van een nieuwe reis naar Japan. Een dag later dan gepland, zonder marathon, maar met 3 nieuwe steden aan het reisplan toegevoegd. Dat betekent ook twee weken helemaal niet trainen. Dus opnieuw beginnen met opbouwen. Met een beetje geluk kan ik in april alsnog een startbewijs verkrijgen voor 2021. Dan beginnen we  volgend jaar gewoon weer opnieuw met de trainingscyclus. De komende twee weken kan ik alvast Tokyo verkennen. Een beetje vooronderzoek doen voor de marathon van Tokyo 2021. En misschien de elites aanmoedigen die op 1 maart starten! Ik neem voorlopig zelf even een renpauze. Als ik terugkom uit Japan, kan ik altijd nog op zoek naar een mooie najaarsmarathon. Mocht je nog een leuke weten, ik hoor het graag!

Corona virus: 37.000 mensen uit 100+ landen bij elkaar laten komen, is vragen om moeilijkheden. 

Pas als touroperator telefonisch bevestigt, dat het toch écht waar is, komt het bericht bij me binnen. De Tokyo marathon gaat officieel níet door voor ons, recreatieve renners. Ik had zo hard getraind om eindelijk die magische 5 uur barrière te doorbreken. Dat is 18 weken bikkelen, door weer en wind, 6x week trainen. Het zou mijn 5e ster van de WMM Abbott Majors zijn! Na Tokyo rest alleen Londen nog. Het ene moment ben ik nog bezig met wat ik nu het beste kan eten de dag voor de marathon en of mijn gels wel zijn toegestaan. Het volgende moment weet ik niet eens of ik naar Japan kan reizen volgende week.

En nu?  Wat gebeurt er met de reis? Wordt die geannuleerd, krijgen we ons geld terug van de touroperator? Gaan we alsnog op reis?  Het is een mallemolen in mijn hoofd. De touroperator laat me weten dat ze óók niks weten, er is nog niks bekend gemaakt vanuit de marathonorganisatie. De onzekerheid is groot, ook voor hen, en de geruchten tussen de hardlopers online schieten alle kanten op, maar niemand weet zeker wat er gaat gebeuren. Het duurt drie dagen voor er meer duidelijk is.

Een storm, een vulkaanuitbarsting, een tsunami.  En dan nu het Corona virus. 

De touroperator waar ik mijn marathon reis heb gekocht (Ruefa Runners Unlimited) betaalt het bedrag 100% terug. Ik heb daar bijzonder veel geluk mee. Niet alle renners krijgen hun geld terug. Wij tekenen er als hardloper voor, dat als de marathon niet doorgaat wegens omstandigheden buiten de schuld van de organisatie om (denk aan een aardbeving, tsunami, of in het geval van de New York Marathon in 2012, een storm) dat we de inschrijfkosten kwijt zijn.  Heel veel van de kosten zijn al gemaakt, personeel is al het hele jaar betaald. Ook mijn annuleringsverzekering keert niks uit zonder negatief reisadvies. Dus dat de touroperator uitbetaalt is bijzonder netjes! Het verzacht een klein beetje het feit dat we niet mogen rennen.

Ik heb even helemáál geen zin om hard te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.