Meisjes van vijftig en hormootherapie. Help
Overgang

Overgang en hormonale depressie

De tranen stromen over mijn wangen. Verschrikt kijkt mijn man me aan : “Wat is er in vredesnaam aan de hand?”. Door mijn tranen zie ik zijn vertwijfeling omslaan in begrip: “De hormonen?”. Hormonale depressie is een raar ding. Tot nog toe valt de overgang me lichamelijk best mee. Misschien zit ik nog aan het begin, maar ik heb nog weinig last van nacht zweten. Opvliegers heb ik nog niet echt overmatig. Mijn gewicht blijft redelijk op niveau. Mijn hartkloppingen heb ik inmiddels onder controle met ademhalingsoefeningen. Laat ik hopen dat dát zo blijft. Lichamelijk heb ik vooralsnog weinig te klagen. Het mentale deel is een ander verhaal. De donkere buien die me elke keer toch weer overvallen, zo vlak voor de menstruatie, die blijven moeilijk hanteerbaar.

De ene dag kun je de hele wereld aan, de volgende dag is zelfs je bed uitstappen al een opgave.  Op zulke donkere dagen kost alles zoveel energie. De hele dag doen of er niks aan de hand is, maar van binnen huil je. Zoiets dus. Het vreet energie. En als je dan weet dat het niet zo lang duurt, want over een paar dagen ben je ongesteld, dan is het nog te overzien. Een paar dagen pms-en dan schijnt de zon opnieuw van binnen. Maar in de overgang werkt het net even anders, kom ik nu achter. Want de menstruatie komt niet om de 28 dagen, maar blijft soms wel 65 dagen weg. Dus zit ik vrij lang in een donker gat en heb ik werkelijk geen idee hoe lang het gaat duren. Die onzekerheid maakt het niet makkelijker. Dit zal de reden zijn dat de kans op depressie bij vrouwen in de overgang verviervoudigt.

cyclus agenda meisjes van vijftig

De volgende klachten kun je ondervinden in de dagen vlak voor de menstruatie:

  • irritatie
  • angstig
  • vermoeid
  • boos
  • huilerig
  • vergeetachtig
  • slechte concentratie
  • slapeloosheid

Komt het bekend voor? Juist ja, dezelfde symptomen die je ook kunt hebben in de overgang. Maar in plaats van dat je weet, dat het over 3 dagen over is, want dan word je ongesteld, moet je nu maar afwachten hoe lang het nog duurt.

En dan vragen mensen zich af waarom je in de overgang zo snel chagrijnig bent. 

Helaas is er geen pilletje tegen hormonale depressie of tegen de klachten die we in overgang ervaren. Wel kun je een aantal dingen doen om de klachten te verminderen.

Menstruatie dagboek

Meisjes van vijftig houden van blessure vrij hardlopen

Ik gebruik al enige jaren de app P tracker. Hierin houd ik bij wanneer ik ongesteld word, hoe lang de menstruatie duurt en ook welke klachten ik heb. Niet alleen lichamelijk, ook klachten die wijzen op hormonale depressie. Als ik begrijp in welk gedeelte van de cyclus ik zit, maakt dat de klachten draaglijker. Natuurlijk wordt dat moeilijker als de cyclus onregelmatig is of zelfs helemaal wegblijft. Het praat echter wel makkelijker bij de dokter als ik weet wanneer ik voor het laatst ongesteld ben geweest en welke klachten ik toen had. Ik dacht bijvoorbeeld dat ik vrij regelmatig in mijn ongesteldheid was, totdat ik bovenstaande tabel opende en met de neus op de feiten werd gedrukt: ik ben al heel lang onregelmatig.

Bewegen

Het lijkt zo simpel. 30 Minuten per dag bewegen en je voelt je beter. Maar wat als het al moeite kost om uit bed te komen? Je moe en gestressed uit je werk komt en het laatste waar je zin in hebt is om je naar de sportschool te slepen. Toch doen! Hoe zwaar het je ook valt, ik garandeer je, dat je je beter voelt als je toch gegaan bent. Sinds ik ben gaan hardlopen, twee jaar geleden, heb ik gemerkt dat ik me écht beter voel als ik toch gegaan ben. Hoe zwaar het me ook valt om de deur uit te gaan. Ik heb een regel geleerd van Sportrusten die ik hanteer: ik ga 12 minuten rennen en als ik me dan nog niet beter voel, dan ga ik naar huis. In die twee jaar is het nog nooit gebeurd dat ik na 12 minuten omgekeerd ben. Ik heb altijd nog mijn trainingen afgemaakt om met een glimlach thuis te komen. Het werkt écht!

Overgang en Alzheimer is er een verband?

Let op je voeding

Een laag oestrogeen niveau komt veel voor in de menopauze en kan verdrietige gevoelens of een algeheel gevoel van hopeloosheid tot gevolg hebben. Toen ik dat las, had ik echt zo’n Aha! gevoel. Je kunt veel sturen met voeding.  Zelf voel ik me een beetje beter nu ik in plaats van  gewone melk, kies voor ongezoete sojamelk in mijn koffie, af en toe een shake of pap maak met ongezoete sojamelk en aan mijn salade kikkererwten en rauwe broccoli toevoeg. Plantaardig oestrogeen geeft serotonine een boost en juist dat hormoon helpt in het gevecht tegen depressie.

Chocolade is goed voor je bloedvaten, je concentratie én voor je humeur.

Phyto oestrogenen kun je vinden in een groot aantal groenten. Asperges, peulvruchten, paprika, broccoli, maar ook in appels en peren. Plantaardig oestrogeen heeft een veel zwakkere werking dan menselijk oestrogeen, maar kan toch gunstig uitwerken voor vrouwen in de overgang. Wat voor ons allemaal positief werkt: chocolade! Niet alleen is (donkere) chocolade goed voor je bloedvaten en helpt bij je concentratie, chocolade heeft een positieve invloed op je humeur.

Hormoontherapie

Zoek hulp bij een specialist! Ik meen het. We kunnen nog zo ons dieet aanpassen, aan het trainen gaan en zorgen dat we voldoende slaap krijgen (hoe dan, als we ’s nachts wakker gehouden worden door de opvliegers?), in sommige gevallen is er net wat meer nodig om hormonale depressie aan te passen. Een hormoon vervangend supplement bijvoorbeeld. Voor mij is het al voldoende te weten dat ik bij mijn gynaecoloog terecht kan, als ik het niet meer zie zitten. De wetenschap dat zij mijn klachten serieus neemt, haalt de scherpte al weg. Maar mijn gynaecoloog heeft me wel gewaarschuwd: als het echt zo donker wordt dat ik het niet meer zie zitten, moet ik niet aarzelen om te bellen. Een hormoontherapie kan verlichting brengen. Er zijn diverse vrouwenpoliklinieken in Nederland waar je terecht kunt, ook voor hormonale depressie. Zolang het hanteerbaar is voor me, doe ik nog zonder hormoontherapie. Het is al heel fijn te weten dat die beschikbaar is, zo nodig.

Ik weet dat het wel weer goed komt. Ik weet alleen nog niet wanneer.

En toch ben ik een gelukkig mens. Mijn man leest mijn hormonen-level inmiddels like a pro. Hij reageert op mijn tranen met een knuffel en een reep chocolade. En ik weet dat het wel weer goed komt. Ik weet alleen nog niet wanneer.

Reacties

Mandy
24 november 2019 bij 20:11

Pff succes haha! En wat goed dat je er zo open over schrijft



Frederique
22 november 2019 bij 12:51

Ah wat goed dat je man er zo lief mee omgaat – knuffels en chocolade daar kan niets tegenop he 🙂



18 november 2019 bij 20:16

Goed om hier zo open over te schrijven. Mijn moeder heeft jarenlang veel last van de overgang gehad, inclusief paniekaanvallen. Dat was behoorlijk heftig. Ze was blij toen ze door de overgang heen was. Daarna voelde ze zich veel stabieler weer



17 november 2019 bij 22:00

Nooit geweten dat het zo’n invloed had!



17 november 2019 bij 15:34

Het verschilt idd zo erg per persoon. Op mijn werk hoor ik ook geregeld vrouwen met veel klachten. Maar mijn moeder daarentegen alleen wat opvliegers en verder geen echte noemenswaardige klachten.
Zij gebruikte toe Ymea geloof ik en dat hielp voor haar.



16 november 2019 bij 22:53

Wat fijn dat je hier zo open over bent. Je bent een bikkel en je komt er doorheen! Echt! Ik zit er net in, ben 44, en de menstruatie blijft bij mij nu ook al lang weg…it started. Hopelijk gaat het allemaal meevallen. Dikke knuffel en sterkte



Felice Veenman
16 november 2019 bij 11:12

ik heb bijna 12 jaar last van d eovergang gehad…maar zo erg als jij het beschrijft, nee dat had ik niet. Ik ben wel meer gaan bewegen…en minder gaan drinken…



16 november 2019 bij 10:24

veel vrouwen zullen jaloers op mij zijn want ik heb en zal de overgang overslaan. ben ook al 14 jaar niet meer met menstruatie bezig door medische dingen. maar als ik zo vrouwen hoor over de overgang denk ik oh lord hahah



16 november 2019 bij 10:19

Ik ben 51, al jaren niet meer ongesteld. Wel last van hitte momenten. Zo kan ik in de winter in een tshirt zitten. Maar tot nu toe rol ik best goed door de overgang heen. En wat is het heerlijk om niet meer ongesteld te zijn en last te hebben van hormonale depri buien. Geduld, die dag komt voor jouw ook. Maar vooral heerlijk uitgebreid en uitbundig van het leven genieten is mijn motto.



    17 november 2019 bij 11:28

    Thanks! Dat geeft een mens hoop 😉 Zo fijn dat het voor jou soepel is verlopen. Het kan dus wel!



      4 februari 2020 bij 21:31

      Hoi
      Ik kom per ongeluk op je pagina Ik heb nergens last van gehad. Tot 52 de pil gebruikt, moest stoppen van gynaecoloog ivm te hevige bloedingen. Jij houdt het kunstmatig in stand, zei hij. En idd. Ik stopte met de pil, werd nooit meer ongesteld en heb ZERO klachten. En gewicht? Minder eten. Ben nu 61, en heb nog steeds niets gemerkt! Ja, alleen ongeloof om me heen ….
      Mijn moeder had tot haar dood toe klachten. Dus …



        4 februari 2020 bij 21:41

        Wat heerlijk, Loes om te horen!! Het kán dus echt anders. zo jammer dat we vaak alleen de slechte kanten horen. Dat ongeloof kan ik me dan ook wel weer voorstellen, je hoort het zo zelden dat het ook zonder klachten kan!



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.