Het Mirena spiraal verwijderd. Ik ben een ander mens!

Bij mij was het een goede vriendin die dit wondermiddel onder de aandacht bracht. Mond op mond werkt immers nog altijd het beste voor een heleboel producten. Van de aanbevelingen van mijn vriendin kan ik me herinneren:mirena-spiraal-problemen polaroid

 • nooit meer ongesteld zijn
 • geen last van de overgang
 • nooit meer last van pms
 • hormonen zijn beter in balans

Het klonk als een sprookje. Te mooi om waar te zijn eigenlijk. En dat was het ook. Tenminste voor mij. Wat een ellende heeft het Mirena spiraal bij mij veroorzaakt. En als ik de rechtzaken in Amerika goed volg, ben ik niet de enige die negatieve effecten heeft ondervonden van de Mirena Spiraal. Fabrikant Bayer zou er goed aan doen, de voorlichting over dit voorbehoedsmiddel te verbeteren.

Vooral omdat ik van mijn huisarts heb begrepen dat er steeds meer slechte berichten over Mirena naar boven komen. En omdat mijn cardioloog zo negatief was over de Mirena. Vergis je niet:  sommige vrouwen zullen echt baat hebben bij Mirena. Alleen viel het bij mij anders uit. Net als dat sommige vrouwen goed reageren op de pil en anderen niet.

FunFact: De Mirena spiraal is op de markt sinds 1991 in Europa en in de US sinds 2000 met wereldwijd 150 miljoen gebruikers. In de US zijn inmiddels meer dan 45.000 klachten gemeld.

De eerste vier jaar waren prima!
Mijn eerste vier jaar Mirena verliepen prima: ik spotte alleen, had weinig klachten van pms of ongesteld worden. Als je het mij in die tijd had gevraagd, zou ik gezegd hebben: Doen! Ik zou het echt iedereen hebben aangeraden. Maar na het vierde jaar leek het of de hormonen niet meer werkten. Ik kreeg last van hoofdpijnen en buikpijnen. Mijn toenmalige huisarts legde uit dat soms de uitscheiding van de hormonen te snel gaat, waardoor het spiraal eerder vervangen moet worden dan na de voorgeschreven vijf jaar. We besloten, in goed overleg, een nieuwe Mirena spiraal te plaatsen.

De tweede plaatsing
Tegen de verwachting in, verbeterden mijn klachten niet. Ik kreeg steeds meer last van hoofdpijnen, steken in de buik, hartkloppingen, pijnen op de borst, stemmingswisselingen. Het spotten veranderde langzaam in menstruatie. Ik werd ook steeds zieker vlak voor menstrueren.

FunFact: Vrouwen die de Mirena gebruiken ervaren
50%  excessieve vaginale bloedingen
24%  spotten en bloedingen buiten de menstruatie om
8% buikpijnen of pijn in de onderbuik en ontwikkelen cystes

Ik kon de klok erop gelijk zetten: ik kreeg griepverschijnselen elke vier weken die me twee dagen kostten. Elke vier weken griep? Met koorts en pijn in de spieren? Wie heeft er ooit gehoord van griep die maar twee dagen duurt? Elke maand opnieuw?

Huh…. sinds wanneer zing ik weer?
In overleg met de huisarts heb ik alsnog de Mirena spiraal laten verwijderen. Het was een experiment. Als er geen verbetering is, kan hij altijd weer teruggezet worden, zo was de gedachte. Binnen twee weken voelde ik me een ander mens. En binnen een maand bleek dat ik zonder hormonen behoorlijk regelmatig ben: elke vier weken ben ik ongesteld. Zonder Mirena spiraal eruit gehaald. Meisjes van vijftiggriepverschijnselen.

Overgang is ingezet
Natuurlijk is de normale menstruatie niet geheel probleemloos. Ik heb nu verschijnselen die gewijt kunnen worden aan de overgang (pijn in de borsten, puistjes, slecht slapen), maar deze klachten worden wel veroorzaakt door míjn lichaam. Niet door hormonen die toegevoegd worden. Ik ben zo klaar met toegevoegde hormonen! Ik twijfel ook heel erg aan wat ik met mijn lichaam heb gedaan door de Mirena zolang te gebruiken. En wat die hormonen wellicht hebben veroorzaakt. Ik vraag me tevens af of ik de overgang nu heb versneld. Of heb ik deze juist uitgesteld? Heel verwarrend, deze twijfels! En er is te weinig bekend om hier antwoord op te krijgen.

Geestelijke bijverschijnselen Mirena Spiraal
Eén opmerking van mijn huisarts is me bijgebleven. Zij vertelde me dat een andere patient de Mirena had laten verwijderen, omdat ze zichzelf niet meer herkende. Haar man zei dat ze was veranderd in een heks. Na twee maanden was ze terug om te vertellen dat ze spijt had dat ze niet eerder de Mirena spiraal had laten verwijderen: ze herkende zichzelf weer. En haar echtgenoot was blij om de vrouw weer terug te hebben die hij getrouwd was.

Mijn partner heeft het niet gezegd, en ik weet ook niet of de geestelijke symptomen bij mij ook zo overduidelijk waren, maar ik begrijp wel wat de huisarts bedoelde. Ik betrapte mezelf er bijvoorbeeld op dat ik zingend op de fiets zat*, ongeveer twee dagen nadat ik de Mirena had laten verwijderen. Ik kon me de laatste keer niet herinneren dat ik dat had gedaan!

*Aan wie hier ongevraagd getuige van was: ik bied bij deze mijn oprechte verontschuldigingen aan. 

Depressie is een bijverschijnsel, waar nog een taboe op rust. Er zijn verhalen bekend van patienten die zelfmoordneigingen kregen, na het plaatsen van een Mirena. Maar ook van patienten die zelfmoordneigingen kregen na het verwijderen van de Mirena. Het is zo onvoorspelbaar hoe iemand reageert op het plaatsen en het verwijderen, dat het volgens mij onmogelijk is om te weten hoe je lichaam reageert op de toegevoegde hormonen totdat je het probeert.

Ik heb geen spijt van de vier jaar die probleemloos verliepen. Tenslotte had mijn lichaam ook normaal kunnen blijven reageren. Met 150 miljoen gebruikers, lijkt het mij dat er altijd klachten zullen zijn. Omdat ieder mens uniek reageert. Maar feit is dat 45.000 meldingen op 150 miljoen gebruikers een relatief klein aantal is. Het is jammer dat mijn lichaam niet goed reageert op de hormonen, maar er zijn ook vrouwen die heel tevreden zijn over de Mirena.

TL;DR: Als je denkt dat je er baat bij hebt, laat je dan niet afschrikken. Gebruik de Mirena Spiraal. Er zijn ook positieve verhalen over de Mirena. Maar wees altijd bewust van de bijverschijnselen en grijp direct in als je niet goed reageert op de hormonen.

21 thoughts on “Het Mirena spiraal verwijderd. Ik ben een ander mens!

 1. Sammie says:

  Ik heb de Mirena 10 dagen geleden laten verwijderen. Het hielp geweldig voor de kacht waarvoor ik hem kreeg; hele zware bloedingen te wijten aan de overgang. Maar een maand nadat ik hem had begonnen de problemen: Vreselijk pijn in mijn spieren, slapende handen, doodmoe (na lang onderzoek is spierreuma vastgesteld, depressief, kilo’s aankomen (mirena en prednison tegen de spierreuma), slechter zien, ruis in mijn oren, concentratieproblemen, watten in mijn hoofd…
  Voor ik aan de prednison moest kon ik me amper nog aankleden.
  In Nederland wordt ontkend dat spierreuma een bijwerking is, in de Canadese bijsluiter staat het wel.
  Ik heb het idee dat je bijnieren uitgeput raken van de mirena en dat uitputting van de bijnieren de klachten veroorzaakt.
  Hij is er nu uit en ik hoop maar dat er verbetering komt, al heeft dat tijd nodig. Ook de prednison moet ik nog heel langzaam afbouwen. Ik heb het idee dat mijn lichaam compleet gesloopt is in een jaar tijd…

  • Sjemig! Je bent inderdaad flink te grazen genomen. Ik vind jouw conclusie dat de bijnieren uitgeput raken helemaal zo gek nog niet! Heb je wel je bloed laten onderzoeken op eventuele vitamine/mineralen tekorten? Het is bij mij allemaal weer goed gekomen, maar ik slik dagelijks magnesium, calcium en zink bij, plus ik eet helemaal geen brood, pasta, of rijst, aardappelen meer. Daarvan ben ik echt heel veel opgeknapt.Maar bij was de reactie lang zo heftig niet. Sterkte, meid! En dank je wel dat je de moeite hebt genomen om dit te delen.

   • diana says:

    Waarom eet je geen brood, rijst, pasta en aardappelen meer? Hoe zit die effect in elkaar dat je nu bent opgeknapt? Ikzelf ben vegan, dus dat alles eet ik weer wel. Ook brood, rijst, pasta en aardappel zit weer onderverdeeld in verschillende soorten, weet niet of dit van verschil uitmaakt om beter te functioneren? Zoals bruin en wit rijst/pasta o.a als mais, broodsoorten zoals spelt, mais etc, aardappels soorten zoals de zoete.

    • Ha Diana, Ik ben meer aan het testen waar ik goed/slecht op reageer. Ik had heel veel last van opgeblazen gevoel en slokdarmspasmes. Nu ik brood, pasta en aardappelen, etc geschrapt heb, is dat helemaal weg. En dan test ik af en toe wat wel kan en wat niet. Ik ben gek op kikkererwten bijvoorbeeld, maar teveel daarvan reageert mijn buik ook heel heftig op. Inderdaad heb ik nu linzenpasta en erwtenpasta toegevoegd. En zoete aardappel: héérlijk! Het blijft trial and error, natuurlijk. Ik leer elke dag weer bij!

  • diana says:

   Sammie, veel sterkte en je bent niet de enigste met zware klachten door de Mirena. De wetenschappers moeten echt alle bijwerkingen naar buiten brengen zodat vrouwen geen gevaar lopen door gebruik van de Mirena. Bayer moet ook stoppen met liegen en erom heen draaien (zoals met de Essure) en zorgen dat ze verantwoordelijk blijven. Ik zou als bedrijf nooit zoiets doen, dat is het me niet waard dit elkaar aan doen, alleen voor een beetje hoopje geld. Ook ik ben nog ziek van bijwerkingen en hoop op herstel. Nogmaals veel beterschap en hopelijk verdwijnt je reuma na uitname Mirena. Konden we maar instinctief weten hoe ons lichaam van zowel binnen als buiten werkt en dit zelf genezen. Groetjes Diana

 2. diana says:

  Weet iemand waar je terecht komt met klachten van de mirena? Huisartsen van mij ontkennen dit allemaal ( vaak verhuizing). Mag je ook een rechtszaak van maken? In amerika zie ik groepen dames die samenwerken en dus sterker staan, vraag me af of dit ook in Nederland is, een actiegroep of dergelijke. Ook ik heb ontzettend veel klachten zelfs na verwijderen.

  • Heb je een vrouwenkliniek geprobeerd? Wellicht dat er een andere oorzaak is die niks te maken heeft met de Mirena. Het lijkt me dat een arts gespecialiseerd in deze problematiek hierbij beter kan helpen dan een huisarts. Vraag een doorverwijzing naar een vrouwenkliniek.

  • Margriet says:

   Mijn huisarts ontkent niet maar erkent en herkent het ook niet. Ik loop al paar jaar met toenemende klachten. En verklaardr me bijna hypochonder. Ik heb een week geleden de spiraal acuut laten verwijderen en ik voel me zo een ander… nou ja de oude!! Wat geweldig… mijn moeder en ik zeiden al steeds.. haal dat ding eruit. Ik heb zo veel rust!! Ik had enorme hoge bloeddruk ook en nu de hele week weer normaal en lagere bloeddruk zelfs als tevoren!!
   Geen hartkloppingen meer en verhoogde hartslag. Man o man had ik dit maar eerder gedaan. Ik werd een verschrikking soms voor iedereen… gelukkig tijd om alles weer recht te maken.
   Ik moer er wel bij vertellen dat ik me voor heb laten bidden en er draaide letterlijk wat om in mijn buik. Dus ben ervan overtuigd dat het tezamen geweldig uitgepakt heeft!
   Bij twijfel… mirena eruit halen!

   • diana says:

    Ik had het spiraaltje al eind 2014 eruit laten halen omdat bijwerkingen erger werden en het lampje ging werken. Meteen op internet gedoken en ja hoor dezelfde bijwerkingen zoals anderen vrouwen die juist niet op de bijsluiter staan. Als ik eerder had geweten, eerst online kijken naar klachten en dan pas bepalen of je de Mirena neemt of niet. Nu kan ik me voor de kop slaan, zo dom voel ik me. Na uithalen nog erger bijwerkingen, met spoed ambulance opgebeld omdat ik hevige hartkloppingen had, pijn en niet meer kon ademen. In ziekenhuis konden ze niks vinden, bleek mogelijk een vorm van spiertrekkingen zijn (Tietze), als ze eerlijk waren, want doktoren maken ook fouten, expres en niet expres. Hartritmestoornissen tot op de dag van vandaag aanwezig, moeilijk ademen, snel moe, als ik eet voel ik me duizelig en zeer moe. Benen kunnen niet omhoog maar moet naar beneden, krijg dan meteen nog meer duizeligheid en moeheid met hartkloppingen. Mogelijke hyperventilatie, moeilijk ademen, neus zit dicht kan slecht ademen, ook na eten. Last van brandende borstkas bij positieve emoties. Dij-pijn bij lopen en god mag weten wat ik meer heb. Slecht slapen tijdens de Mirena en nog steeds. Chaos in me hoofd. Ik heb hartruis van nature, misschien dat de Mirena dit dan verergerd of activeert. Wie weet? Misschien is mijn lichaam niet gemaakt voor de Mirena ongeacht met of zonder hartruis. Ook ik vertrouw niet het chemische goedje in de Mirena aangezien er meerdere vrouwen er klachten overhouden en die hebben echt niet allemaal een aandoening die het verergeren. Mijn huisarts/arts ziekenhuis zeggen dat mijn hartruis onschuldig is, heeft met smalle lichaamsvorm te maken, daarom ook hoorbaar. Verder heb ik in de media vernomen dat ze meer negatieve bijwerkingen ontdekken bij de Mirena via de wetenschapper in ziekenhuis Rotterdam, alles valt dus op zijn plek. Mirena werkt niet lokaal maar door het hele lichaam, helemaal bij de hersenen. Ging dus daarmee naar de vrouwelijke huisarts, ook zij had daarvan vernomen maar nog steeds geen empathie naar mijn kant toe en niks voor mij kunnen betekenen, ze zei dat ik de eerste was met klachten over de Mirena en verder geen verstand van negatieve bijwerkingen. Voel me niet begrepen, nog steeds niet. Ik hoop zo op een plantaardige anticonceptie zonder bijwerkingen en anders maar sterilisatie. Mocht er ooit een gerechtigheid komen na gebruik van Mirena, sluit ik me daar meteen bij aan.

    • @Diana Ach jeetje, wat een verschrikking! Zo erg als bij jou heb ik het gelukkig niet gehad, en ook zijn de meeste klachten die ik had van Mirena een stuk minder nu de Mirena eruit is. Ik zit nu eenmaal in de overgang, dus een aantal klachten zou ik waarschijnlijk tóch wel gehad hebben, alleen zijn verergerd door de hormonen in de Mirena.

     Een aantal klachten die jij noemt kunnen ook gerelateerd zijn aan onderliggende oorzaken, denk aan vitaminegebrek of hormonen die uit balans zijn. Blijf vooral doorvragen en laat je niet afschepen, jij kent je lichaam het beste. Heel veel sterkte en dank je wel dat je de moeite hebt genomen om je verhaal te delen!

   • @Margriet Wat ben ik blij voor je, dat je je nu zoveel beter voelt. Je hebt helemaal gelijk: bij twijfel direct de Mirena eruit halen! Dank je wel dat je dit hebt laten weten. Geeft me in ieder geval het gevoel dat ik niet helemaal gek was 😉

 3. Linda says:

  Hallo, bij mij is het al van begin af aan vervelend. 4 jaar geleden mirena laten zetten, nog steeds elke mand ongesteld ( zo’n 8 tot 10 dagen), veel krampen, buik en rugpijn, last van vette huis en veel puistjes. Voorheen met de pil nergens last van en maar 4 dagen ongesteld. Denk er aan om mirena te laten verwijderen en terug aar orginele mycrogynon 30. Tijdens zeten behoorlijk flauw geweest en lijkt weggetrokken wel en week last van gehad.

  • Jeetje, je lichaam zou na drie maanden toch wel gewend moeten zijn. Vijf jaar is toch het maximum, waarom niet eerder verwijderen? Het lijkt erop dat jouw lichaam ook geen spiraal accepteert. Daar ben je echt niet de enige in. Meteen naar de dokter!

   • Linda says:

    Hallo meisje van 50, heb nog even getobt maar in februari toch er uit laten halen. Heb mezelf weer terug maar nog geen ongesteldheide daarna. Wel terug gestapt naar mycrogynon 30 .

    • Kaatje says:

     Gisteren later verwijderen oef… had de laatste maanden verl migraine ik was er doodziek van. Ook pijn bij gemeeschap pij in de onderbuik. Opgeblazen. Voelde me slecht in mijn vel. En ook moe. Stemmingswisselingen pijnlijke borsten enz… ook meer dan vijf kilo aangekomen het voorbije jaar en kreeg er geen gram meer af . Zo frustrerend. Wel koolhydraten arm beginnen eten. Toch moeizaam 3 kg afgevallen. maar met moeite.
     Voor mij geen pil of nieuw spiraal meer gedaan met al die rommel in mijn lijf. Mijn partner gaat vasectomie laten uitvoeren maar nu wel even condoom gebruiken. We willen toch geen kinderen meer. Voel me echt opgelucht.

     • Wow! Dat is nogal wat, Kaatje! Wat een ellende zo’n klein dingetje kan veroorzaken. Ik hoop van harte dat je ervan opknapt. Succes!

     • Angelique says:

      Vandaag Mirena spiraal laten verwijderen na ruim 7 maanden ellende. Het plaatsen was een ramp, ontzettend veel pijn gedaan, toen 3 weken weeën gehad en terug naar gynaecoloog. Spiraal bleek wel goed te zitten maar het lichaam probeerde het dmv weeën uit het lichaam te duwen. Omdat ik maar bleef vloeien, lees ongesteld, kreeg ik uiteindelijk Estradiol voorgeschreven. Na ruim 2 weken slikken kreeg ik een flinke migraine aanval voor het eerst in mijn leven. Na overleg met gynaecoloog gestopt met deze hormoonpil. Bleef echter vloeien. En nu is hij er uit en krijgt mijn lijf eindelijk rust na 7 maanden vloeien….. Zo opgelucht….. Het verwijderen deed overigens geen pijn…….

     • Sjemig, meid, wat een ellende allemaal. En dat voor zo lang. Ik ben blij voor je dat het opgelost is, nu. Dank je wel voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.