Over de NYC Marathon: het zijn slechts 60.060 passen
Wat heb ik gedaan! Luister, we weten allemaal hoe het werkt toch? Als je 50 bent dan wil je nog wel eens last hebben van je hormonen. Je gaat ineens inzien dat het leven eindig is. Je krijgt de kriebels. Het gevoel nu of nooit overheerst. Mannen lossen het simpel op: ze kopen een motor. Een auto waar ze al 30 jaar van dromen. Of ruilen hun vrouw in voor een jonger exemplaar. Maar vrouwen doen dat anders. De ene gaat een voetreis maken door de Amerika’s. Een ander begint een trektocht door een of andere woestijn. En ik?
Ik heb me ingeschreven voor de NYC Marathon! Al langer had ik geroepen dat ik terug wilde naar New York. En toen ik het hardloopvirus echt te pakken kreeg afgelopen jaar, met dank aan Mark Zuckerberg, rijpte het plan om mijn reismanie te combineren met het hardlopen. Vandaag ontving ik de bevestiging. Ik kan niet meer terug!
Hoe bemachtig je een startbewijs voor de NYC Marathon?
Er zijn twee manieren om een startbewijs voor de NYC marathon te bemachtigen.
Methode 1 is de loterij. Je schrijft je (gratis) in voor de marathon, en je hoopt met alle hoop dat je naam uit de hoge hoed komt. Mocht je zo gelukkig zijn, kun je daarna zelf een vliegticket regelen en je hotel boeken. Er zijn hardlopers die al jaren meedoen aan de loterij. En ze moeten hem nóg lopen. Meisjes, ik ben 50 jaar oud. Als ik het nu niet doe, dan komt het er nooit meer van!
Daarom koos ik voor Methode 2. Je schrijft in via een Nederlandse vertegenwoordiger, met een gegarandeerd startbewijs, hotel, eventueel hardlooppakket en ticket. Het is duurder, dat klopt, maar je bent wel als buitenlandse hardloper verzekerd van een startbewijs. Er zijn in Nederland vier officiële vertegenwoordigers van de TCS New York City Marathon. Allevier hebben ze hun eigen pakketten en mogelijkheden. Zowel voor supporters als voor runners. Het hangt volledig van je eigen wensen af – en je budget- voor welke vertegenwoordiger je kiest.
Ik kies voor de zekerheid van een specialist in hardloopreizen
Ik heb een paar weken nodig gehad om de pakketten te vergelijken. Er zijn zoveel mogelijkheden! Ik werd er gek van. Je kunt vliegen vanaf Dusseldorf. Of vanuit Amsterdam met een overstap in Reykjavik of Londen. Of je kunt direct vliegen vanaf Amsterdam. Uiteraard hangt er een ander prijskaartje aan elke optie. Er zijn complete zorgpakketten, inclusief fysiotherapeuten en artsen. Of de standaardpakketten met alleen een vliegticket en startbewijs. Sommige hotels liggen vlak bij de finishlijn. Andere hotels liggen verder weg. Zit ontbijt er bij in? WiFi? Je kunt transfers boeken naar de start en excursies door New York.
Een aantal wensen was voor mij een must:
Hotel met gratis WiFi
Transfer naar de start
Vliegen vanaf Amsterdam
Mogelijkheid tot omboeken terugvlucht
Ik heb zoveel mogelijk pakketten bekeken en heb uiteindelijk gekozen voor Marathons International. De Rotterdamse organisatie verzorgt al 40 jaar marathonreizen. Ik ben dus in veilige handen.
En dus is de eerste belangrijke stap gezet. Het boeken. Nu komt het zwaarste gedeelte: de training. In september liep ik de Dam tot Damloop. Daarna zijn mijn wekelijkse kilometers drastisch naar beneden gegaan. Dus mijn allereerste marathon is een geweldige motivatie om die wekelijkse kilometers weer op te bouwen. Want zelfs een hardloop newbie als ik weet dat de Dam tot Dam met zijn 16 kilometer nog steeds geen 42 kilometer is. Dat laatste vergt toch iets meer training en heel veel toewijding. Tenminste, als je er zonder blessures doorheen wil komen.
Opbouw met rust ingebouwd
En dus loop ik nu drie keer per week. Twee keer per week een rustige 30 minuten, die ik langzaam zal opbouwen naar 1 uur, in de komende maanden. En in het weekend doe ik een lange run, waarbij ik mijn kilometers met maximaal 10% per week opbouw. Totdat ik wekelijks zo’n 55 kilometer loop. Om je een idee te geven: ik loop er nu 25 per week. Om mijn core en benen te versterken, train ik ook twee keer per week in de sportschool. Rustig opbouwen is daarbij het allerbelangrijkst. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik in november klaar ben voor die marathon. Daar zijn dan nog wel heel veel stappen voor nodig.
Heb je de route hierboven al bekeken? Okay, nu ik die 42 kilometer zo bekijk, word ik er zelf ook wel een beetje bang van. Ik ren 182 stappen per minuut. Ik hoop dat ik binnen 5:35 uur over de finishlijn ben. Dat betekent dat ik met 60.060 stappen over de finish ben! Dat is te overzien. Toch? Maar er komt een leuke funfact bij kijken: Hardlopen in de overgang helpt de overgangsklachten te verminderen!
Wat nou opvlieger? Ik ben nog aan het nazweten van mijn long run
Een groot voordeel van hardlopen in de overgang? Ik voel heel veel pijntjes minder, omdat ik domweg spierpijn heb. En die opvliegers? Ik heb hard gesport! Ik mag zweten! Sporten is gezond voor je! Een onderzoek van de Noord Amerikaanse Overgangs instituut (ja, dat bestaat écht!) wijst uit dat sporten extreem belangrijk is voor vrouwen in de overgang.
Dalend oestrogeen kan kwaliteit leven verstoren
Het dalende oestrogeen niveau in onze aftakelende lijven veroorzaakt een hele lijst aan fysieke en mentale klachten die de kwaliteit van leven aardig kunnen verstoren. Een groep vrouwen, in de leeftijd tussen 45 en 65 jaar, die allemaal langer dan 12 maanden niet gesport hadden, hebben zichzelf overgeleverd aan een trainingsprogramma van 20 weken. Alle deelnemende overgangsvrouwen voelden zich na 20 weken niet alleen veel fitter en waren wat kilo’s kwijt, ook hadden ze minder last van opvliegers en andere overgangsklachten. Als dat geen motivatie is om te gaan sporten. Of de marathon te lopen. Take that, hormonen!
Reacties
Have you heard of the 15K-schedule of Sportrusten.nl? Take a look at it, of you haven’t. The one thing you don’t want is an injury! You need to be able to do some shopping once you get to NY, so you need two good legs 😉
whahaha….yep, shopping! Thanks for the tip, I def will check it, sounds interesting 🙂