Meisjes van vijftig dromen nog steeds over roken. Maar zijn gestopt
Overgang

Als ik kan stoppen met roken, kan jij het helemaal!

Ik geloof daadwerkelijk dat het me gelukt is. Na een jarenlang gevecht tegen de sigaret, én de nicotine, ben ik er echt van overtuigd dat ik het eindelijk voor elkaar heb. Hoe ik dat weet? Ik fietste vandaag langs een groepje rokers en ik vond het stinken. Ik was zelfs opgelucht dat ik niet meer rook. Echt waar! Ik ben 240 dagen gestopt en ik kan me inmiddels niet meer voorstellen dat ik ooit weer zal roken. En ik was een fervent roker, he! Ik rookte sinds mijn 18e. Eerst een pakje, toen twee pakjes. In de tijd dat je nog op het werk mocht roken, rookte ik wel drie pakjes per dag.

FunFact: Sinds 1 januari 2004 heeft iedereen recht op een rookvrije werkplek. De rookvrije horeca volgde 4,5 jaar later: juli 2008. (Bron: Kenniscentrum Horeca)

Dat waren de tijden van volle asbakken in alle kantoren en sigaretten die werden aangestoken om vervolgens in een asbak op te branden. De eenzame sigaret. Vaak stak je hem op en had je niet eens door dat je hem aangestoken had. In die tijd zat je tijdens een vlucht naar New York tien uur in een vliegtuig dat blauw stond van de rook. En had je in de trein asbakken in de stoelleuningen zitten. Op verjaardagen stonden glaasjes met sigaretten op tafel. Tijdens vergaderingen trouwens ook. Ooit Mad Men gekeken? Dan heb je het juiste beeld bij hoe het roken deel uitmaakte van het normale leven.

Tip: Als je net gestopt bent met roken, is het aan te raden de volgende series even te mijden: Sons of Anarchy, Mad Men, Boardwalk Empire.

De norm is door de jaren heen veranderd. Ik kan me herinneren hoe bang horeca ondernemers waren, in 2007, in de aanloop naar het rookverbod. Ze waren bang dat het rookverbod hen klanten zou kosten. Nu, 8 jaar nadat het rookverbod is ingegaan, kunnen we het ons niet meer voorstellen dat we zitten te eten in een walm van rook.

FunFact: Ieder jaar doen in Nederland naar schatting 1 miljoen rokers een poging om te stoppen. Ex-rokers hebben gemiddeld 2,5 serieuze stoppogingen ondernomen in het verleden. (bron: Trimbos)

Meisjes van vijftig is gestopt met roken. Echt waar!Het is een jarenlange strijd geweest. Ik heb het gemiddelde van 2,5 keer stoppen ruim overtroffen. – Even over die half. Bestaat er zoiets als een halve poging? Is dat niet eerder een halfslachtige poging? – En nee, het was niet makkelijk. Ik heb een periode heel slecht geslapen. Zeker in het begin gebeurde het dat ik droomde dat ik rookte. Soms een heel pakje tegelijk. Dan vocht ik de rest van de dag tegen de behoefte om een sigaret te bietsen. En wat iedere ex-roker je zal vertellen is echt waar: er bestaat niet zoiets als één trekje. Eén sigaret. Ieder trekje is het begin van een mislukte stoppoging. Geloof me, ik ben een ervaringsdeskundige in mislukte stoppogingen. Iedere keer weer startte het begin van het einde met dat ene trekje. Die ene sigaret. Want het begint met een gebietste sigaret. Twee dagen later nog een. Dan volgt de schaamte dat je bietst. Dus dan koop je maar een pakje. Daar kun je immers twee weken mee doen? Toch? Maar wie neem je nu eigenlijk in de maling? Want het duurt nog geen twee weken en je zit weer op een pakje per dag. Inclusief de schaamte, het gevoel van mislukking, de wetenschap dat het toch echt je eigen keuze was om opnieuw toe te geven aan de sigaret. De enige reden dat ik het nu wel voor elkaar heb gekregen, is omdat ik niet heb toegegeven aan dat ene trekje. Ik heb het steeds uitgesteld. Totdat ik merkte dat het me niks meer deed. In het begin denk je de hele dag aan die sigaret. Maar na een week is dat stukken minder. Na een maand heb je nog momenten dat het bovenkomt. Bij mij is de vrijdagavond nog heel lang problematisch geweest. Het einde van de werkweek, lekker ontspannen met een glas wijn en een goed boek. Dat bleek voor mij het grootste probleemmoment te zijn. Dat duurde nog twee maanden ongeveer. En nu? Het is nog slechts zelden dat ik overvallen wordt door een rookverlangen. Het mooie weer van afgelopen week, met alle volle terrassen maakte het moeilijk, maar ik merkte dat het net zo snel weer voorbij was. Het moment van twijfel dan, niet het mooie weer. Geloof me: als ik kan stoppen met roken, kan jij het ook!

Reacties

12 mei 2016 bij 15:48

Oeh heel knap hoor!!! Ik rook zelf niet, wel gedaan in mijn twintiger jaren maar ik kon er heel makkelijk weer van af. Mijn man is inmiddels al langer dan drie jaar gestopt met roken, na héél wat pogingen, ik weet hoe moeilijk het voor iemand kan zijn, ik heb hem ook zien vechten. En weer zien beginnen, helaas. Maar gelukkig na een aantal mislukte pogingen ook weer succes zien hebben met stoppen. Het heeft hem al duizenden euro´s gescheeld ;). Toen hij een paar maanden geleden 1000 dagen rookvrij was zijn we lekker uit eten gegaan…Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.