Weet je het nog , mijn laatste blog? Over de enorme energie die ik kreeg van andere renners en hun verhalen? Het maakte niet uit hoe vaak wij first timers dezelfde vragen stelden, de ervaren hardlopers waren altijd bereid om antwoord te geven en onze zenuwen tot rust te brengen. Vragen over voeding, trainingen, blessures, de start in NYC. De weersverwachting tijdens de marathon. We communiceerden via Facebook, private message, e-mail en een keer zelfs per telefoon. Sommige hardloopverhalen raakten me diep. En lieten zien wat de positieve kracht van hardlopen werkelijk is. Zo was er de vrouw die vorige week haar vader heeft verloren.
Hardlopen als therapie: positieve kracht op zijn best
De laatste weken heeft ze niet kunnen trainen, omdat de verzorging voor haar vader belangrijker was. Maar ze staat volgende week aan de start. In zijn nagedachtenis. Of de man die, na een jarenlange alcoholverslaving en gezondheidsproblemen, besloot om actie te ondernemen. De voor en na foto’s van hem zijn het tastbare bewijs dat een training voor een marathon positief werkt. Niet alleen vanwege zijn gewichtsverlies. Het is vooral de twinkeling in zijn ogen en zijn glimlach die het laten zien. En wat te denken van de man die nog even snel deze week naar het ziekenhuis gaat voor een chemo, voordat hij zondag aan de start staat. Niet voor niets zijn er psychologen die hardlopen gebruiken in hun therapie.
Positive power is een visueel eerbetoon aan de hardloper
Blijkbaar ben ik niet de enige die het opviel. Gwen Jansen is een documentairemaakster die net als ik voor het eerst de marathon zal lopen op 5 november in New York. Ook zij voelde de positieve kracht van het hardlopen. En van de hardloop community. Dus heeft ze besloten een documentaire te maken die een visueel eerbetoon moet zijn aan positiviteit. Ze wil inspireren en zoveel mogelijk mensen tot actie aanzetten.
Gwen Jansen: Het leven is zoveel leuker met een positieve mindset
Jansen: “Ik zie veel te vaak mensen met heel veel talent, die nergens meer echt bevlogen over zijn, vooral denken in bedreigingen in plaats van in kansen en dus ook niet echt ergens 200% voor (durven) gaan. Hoe jammer is dat! Vooral voor henzelf. Maar zeker ook voor hun omgeving. Met de film probeer ik hen een extra positieve boost te geven. Het is zoveel leuker om met een positieve mindset met durf en drive door het leven te gaan”.
En het is waar. Het afgelopen jaar heeft me geleerd dat rennen gelukkig maakt. Dat ik kan doorzetten, ook als ik niet meer wil. Dat ik meer aankan dan ik ooit dacht. En dat ik verder kan rennen dan ik ooit had durven dromen. Ook als ik pijn heb. En dus sta ik aan de start zondag 5 november in New York. Met Gwen Jansen. En al die 50.000 anderen die hier zo keihard voor getraind hebben.
Of de film er daadwerkelijk kan komen, hangt af van het succes van de crowdfundingssite. Spreekt Positive power je ook aan? Neem een kijkje op de website van Gwen. En neem actie! De film komt bij voltooiing internationaal gratis ter beschikking aan een ieder.