De vijf fases van de overgang. In welke zit jij?

Een interessant artikel in Menopause Matters Today bracht mij wat meer duidelijkheid over de vijf fases van de Menopauze. Overigens zit ik volgens mijn mannelijke huisarts nog niet in de overgang. Ik ben immers toch nog regelmatig? Ik bedoel… Mijn huisarts bepaalt de menopauze aan slechts één kenmerk: Hoe regelmatig is je cyclus. Maar wij ervarings deskundigen weten wel beter. Heeft hij de lijst wel eens bekeken met overgangsklachten?

5 Fases van de peri – menopauze
Dr Jerilynn C. Prior, oprichtster van het centrum voor menstruele cyclus en ovulatie onderzoek (CeMCOR) heeft vijf fases van de pre menopause geïdentificeerd. Wil je weten in welke fase je zit? Lees vooral verder! 

Fase A
In de eerste fase ben je nog regelmatig aan het menstrueren, worden je borsten in toenemende mate gevoeliger, (zeg maar gerust pijnlijker!) heb je last van buienwisselingen en pms. Je cyclus kan wat korter worden. Het kan tijdens deze fase voorkomen dat je ‘s ochtends je eerste opvliegers meemaakt. Gewichtstoename, hoofdpijn, abnormaal vloeien. Je oestrogeen niveau is wisselend hoog en je FSH niveau is normaal.

Fase B
Okay, je cyclus is nu nog steeds regelmatig, maar in fase B zul je toch steeds vaker merken dat je cyclus gaat afwijken. Zwaardere bloedingen bijvoorbeeld. PMS symptomen die erger worden en krampen. Opvliegers komen regelmatiger en dan vooral vlak voor je menstruatie. Je oestrogeen niveau zal nu vooral hoog zijn en het FSH niveau zal afwisselend hoog en laag zijn.

Fase C
In de derde fase zal je cyclus afwisselend kort en lang zijn. En soms zelfs helemaal overslaan. De opvliegers laten zich wat regelmatiger zien, maar ze zullen nog steeds minimaal zijn. Nachtzweten zal heviger worden. Het FSH niveau zal licht verhoogd zijn en de oestrogeen levels zullen afwisselend hoog en laag zijn.

Fase D
De een na laatste fase kondigt zich aan met onregelmatige menstruatie periodes waarbij de tussenpauzes kunnen oplopen tot langer dan 35 dagen. De lengte van de menstruatie zal wisselen. Soms licht en dan weer heel zwaar. Geen peil op te trekken. Dit is ook de fase van periodes die gewoon overgeslagen worden. Denk je eindelijk de laatste menstruatie gehad te hebben “want het is toch al drie maanden geleden” en dan kun je weer van voor af aan beginnen. De opvliegers steken met grote regelmaat de kop op. Hoge oestrogeen niveaus zijn nu mogelijk en het FSH niveau is nu constant verhoogd.

Fase E
En dan is daar eindelijk dat laatste verlossende jaar. Nadeel is dat je pas weet dat dit écht het laatste jaar was als je een jaar niet meer hebt gemenstrueerd. Fase E zet zich in met die allerlaatste menstruatie en loopt af precies een jaar daarna. Lastig? Wacht maar op die opvliegers uit de laatste fase! En tot je geen nacht meer kan slapen zonder te drijven in je lakens. Gelukkig heb je tijdens dat laatste jaar minder last van PMS en krampen. Ook vermindert de pijn in de borsten en de buiigheid verbetert. Het oestrogeen niveau is laag of normaal en je FSH niveau is hoog.

Ik vermoed zelf dat ik in de tweede fase zit. Ouch! Dat zou betekenen dat ik er nog drie heb te gaan. En jammer genoeg doet Dr. Prior geen uitspraken over hoe lang elke periode duurt. Zou het kunnen dat ze niks verstandigs over de lengte van de periode kan vertellen? Omdat het voor iedereen nu eenmaal anders is? Net als dat de fases, ondanks de richtlijnen, door iedereen anders ervaren zal worden, zal de lengte van de periodes waarschijnlijk ook verschillen per persoon. We zullen het gewoon moeten doorstaan. Maar een ding is zeker: Mijn huisarts krijgt bij het volgende bezoek wat leeswerk mee naar huis van mij. Een beetje bijscholing kan hier geen kwaad lijkt me.

3 thoughts on “De vijf fases van de overgang. In welke zit jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.