Grijs haar is in!

Weet jij nog waar je was? Op het exacte moment dat je HEM ontdekte? ! Ik weet het nog precies. Het was niet thuis voor de spiegel. Het was niet op een openbaar toilet. Het was al zeer zeker niet op een onbewaakt ogenblik in de paskamer, ( je weet wel, zo eentje waar het licht alle rimpels dan wel kraters benadrukt die je eigenlijk wilde vergeten). Nee, die eerste grijze haar ontdekte niet ik, maar de expert op haargebied: mijn kapper. Ik kan me het moment herinneren als de dag van gisteren.

Melanine is pigment voor het haar
Het kostte de kapper anderhalf uur om het bewijs van verval te herstellen. Die vulde hij genadeloos met informatie. Over haar natuurlijk, of natuurlijk haar, het is maar van welke kant je het bekijkt. Troostend wist hij me te vertellen dat het sommige mensen al overkomt op hun 20e. Wilde hij daarmee soms zeggen dat ik niet moest zeuren? Ik kreeg vervolgens een lezing over de oorzaken van het grijzer worden van de haren. Ik zal je de technische uitdrukkingen besparen – niet alles is blijven hangen, maar grijs haar is heel simpel gezegd haar dat melanine verliest. Melanine is het pigment dat het haar nodig heeft om te kleuren. Is alle melanine weg uit het haar, dan is het haar volledig wit. Dit overkomt de helft van de mensen voor hun 50e jaar en het lijkt erop dat het vooral de genen zijn die bepalen wanneer je grijs wordt.

Grijs haar is in!
Maar laat 2015 nou het jaar zijn van de grijze haren. Ik wist niet wat ik hoorde: Grannyhair is hot! Okay, dan toch vooral bij de jongere generatie en dan vooral op instagram, maar toch! Google op #Grannyhair en je krijgt een prachtige collage van 20-plussers die grijs haar hebben. Werkelijk schitterend.

Waarom doen we toch op onze twintigste dingen met onze haren die verre van gezond zijn? Kun je je nog het zogenaamde wafelen herinneren? We brandden letterlijk de vouwen in onze haren met een wafeltang. Nog erger waren de poedelpermanentjes uit de jaren tachtig. En nee: geen foto’s! Ik heb ze allemaal verscheurd! Je bleef na alle perikelen achter met een bos stro waar maar een oplossing voor was: afknippen en opnieuw beginnen. Het grijs verven van je haar lijkt een beetje op die trend. Het schijnt – wist mijn kapper met stelligheid te vertellen- dat het nóg slechter voor je haar is dan blonderen en permanenten. En gezien de resultaten van de jaren 80, kan dat weinig goeds voorspellen voor al die dames die hun haren GrannyGrey hebben laten verven.

Maar ik liet me door al die verfhorror niet afschrikken: anderhalf uur later liep ik naar buiten, 1 grijze haar minder.

TL;DR: Houd je kapper te vriend, er komt een dag dat je hem hard nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.