Het is het einde van het jaar en er is geen ontkomen aan: de loterijgekte is losgebarsten. De staatsloterij heeft werkelijk in élk reclameblok ruimte ingekocht en die jackpot van 30 miljoen schreeuwt me tegemoet van elke hoek van de straat. Het lijkt zo langzamerhand een traditie geworden: Oud en Nieuw vier je blijkbaar met oliebollen, champagne en Oudjaarsloten voor de Staatsloterij. Maar wat is toch die drive om mee te doen?
FunFact: De Spaanse tegenhanger -El Gordo – is de grote broer van de Staatsloterij: er zat dit jaar maar liefst 2,6 miljard in de pot.
De staatsloterij wil ons doen geloven dat de winkans 1 op 2 is. Dus met twee loten zit je gebeiteld. Toch?Maar om de hoofdprijs te winnen, een schamele 30 miljoen dit jaar, zul je het toch moeten opnemen met al die andere verkochte loten. En dat zijn er al snel 4 miljoen. Tenzij meer mensen zich dit jaar gek hebben laten maken en het aantal verkochte loten gestegen is naar 5 miljoen. Want volgens een onderzoek van de ING heeft de helft van de bevolking het plan om mee te spelen. Stel je voor dat 5 miljoen mensen dat ook daadwerkelijk doen.
FunFact: 20% van de mensen zou stoppen met werken als ze een miljoen zouden winnen. (bron: ING)
Dan maak je een kans van 1 op 5 miljoen om de hoofdprijs te winnen. En niet de 51,4% waarmee de Staatsloterij adverteert. Ongetwijfeld gaat die laatste winkans alleen op als je de prijzen van € 5 ook meetelt. Maar mij gaat het nou juist om die hoofdprijs! En daarmee behoor ik volgens de ING bij 1 op de zeven Nederlanders die meespeelt voor de hoofdprijs. Een kwart van de hoopvolle lot kopers speelt mee uit traditie en 62 % speelt mee in de hoop een leuk geldbedrag te winnen. In ieder geval voldoende om schulden af te lossen en op vakantie te gaan.
Naar je centen fluiten
Het is wel heel sneu als je denkt dat je ruim 1 miljoen wint en vervolgens naar je centen kunt fluiten. Dit gebeurde een man uit Amsterdam Zuid-Oost in januari 2015. De vrouw met wie hij 30 jaar getrouwd was, won 2,1 miljoen met de Postcode Kanjer. Maar de beste man woonde al geruime tijd samen met zijn jongere vriendin. Op een ander adres. Zijn vrouw zag geen enkele reden om financieel mee te helpen aan zijn tweede leg. Is dat even slikken. Vooral als de rechter op 23 december besluit dat hij geen recht heeft op de helft van het gewonnen gedrag, omdat de prijs viel nadat de de peildatum van de huwelijksgemeenschap werd bepaald.
Kansberekening Loterij
We weten allemaal dat we toch niet gaan winnen en toch kopen we die verdomde loten. Volgens Remco van der Hofstad, Hoogleraar kansberekening, is de kans dat je acht keer achter elkaar zes gooit, groter dan dat je de hoofdprijs wint. Wij kopen die loten omdat we graag dromen, vindt van der Hofstad: “Mensen beslissen niet op basis van gezond verstand dat ze een lot gaan kopen. Ze doen dat vanuit hun emotie, vanuit een droom. Als die emotie er niet zou zijn, zou niemand nog meedoen”. Dat kan wel zo zijn, maar een ding is zeker: als je niet koopt, weet je zeker dat je niet wint. Dus ik zit braaf met mijn twee loten voor de televisie op Oudjaarsavond.
TL;DR: Blijf altijd goed met je ex. Je weet nooit wanneer je ex-partner de loterij wint.