Klinkt bekend? Inderdaad is stoppen met roken niet het makkelijkste dat ik ooit heb gedaan. En omdat te doen net nu mijn eierstokken met pensioen willen gaan, is wellicht niet het verstandigste moment. Maar ik ben nu twee maanden gestopt en ik durf voorzichtig te stellen dat ik mijn lichamelijke verslaving overwonnen heb. Het lijkt alsof ik het ergste heb gehad. Maar die eerste weken! Wat een drama! Het niet kunnen slapen. Het zwetend wakker worden midden in de nacht, de intense dromen, het wakker worden met de gedachte aan een sigaret waarna de realisatie kwam dat ik gestopt was. Het was zwaar. Want niet alleen was ik een gewoonte aan het doorbreken die ik had opgebouwd in 30 jaar, nu kreeg ik ook nog eens te maken met een tekort aan slaap. En dat laatste leidt weer tot zwakke momenten, want geloof me, je hebt een fitte geest nodig die eerste weken om het gevecht tegen die aandrang om toch weer een sigaret op te steken te winnen.

FunFact: de symptomen van een overdosis cafeïne zijn dezelfde als de ontwenningsverschijnselen veroorzaakt door het stoppen met roken

Slapeloosheid? Stop met koffie drinken .Maar, hoe graag ik ook de afkickverschijnselen de schuld wil geven van alles wat er verkeerd leek te gaan in mijn leven, het blijkt dat de slaapproblemen ook veroorzaakt kunnen worden door een heel simpel biologisch verschijnsel. Als je rookt, wordt de snelheid van de afbraak van cafeïne verdubbeld door wat onuitsprekelijke substanties die in de sigaret zitten. Stop je met roken, dan is het verstandig om je inname van cafeïne te halveren. Doe je dat niet, dan loop je een grote kans op een overdosis cafeïne. Het kwam voor mij eveneens als een verrassing, maar er bestaat zoiets als een cafeïne vergiftiging! Gevolgen? Ongeduldig zijn, slechte concentratie, slapeloosheid, rusteloosheid, hartkloppingen. Inderdaad ja, dat klinkt verdacht veel als de ontwenningsverschijnselen van iemand die gestopt is met roken.

Zou het dan zo zijn dat wij ex-rokers slechter slapen, niet omdat we gestopt zijn met roken, of omdat ons lichaam aan het resetten is, maar omdat we een overdosis cafeïne hebben genomen? Dat had ik eerder moeten weten!

FunFact: Vanaf 45 jaar heeft een kwart van de mensen last van slapeloosheid. bron: Mens en Gezondheid

Mijn zoektocht op internet naar slaapproblemen – en dan met name slaapproblemen gerelateerd aan het stoppen met roken-  leverde zoveel hits op dat het doorspitten ervan bijna een nieuwe oorzaak voor slaapgebrek opleverde. Ongelooflijk hoeveel mensen last hebben van slaapproblemen. En onwaarschijnlijk hoeveel mensen daaruit een slaatje willen slaan. Van pillen, tot cursussen, tot hypnose, het is er allemaal. Voor mij lag de oplossing op YouTube. En was gratis. Echt, zo simpel kan het leven zijn!

FunFact: Sommige Deep Sleep Music Films van YellowBrickCinema zijn meer dan 16 miljoen keer bekeken. Dat zijn heel veel slapeloze mensen!

Zelf ben ik een groot fan van Michael Sealey geworden. De beste man weet het niet, maar hij heeft me heel wat avondjes naar droomland gepraat. Het duurde een aantal weken voor mijn slaappatroon een beetje normaliseerde en ik zonder zijn stem in slaap kon vallen, maar ik slaap nu al weer een tijdje zonder Michael. Wellicht dat zijn stem voor jou niet hetzelfde doet, maar er zijn zoveel soorten stemmen, geluiden en muziek beschikbaar, dat het de moeite waard is om te zoeken tot je de juiste filmpjes of kanalen vindt.

Filmpjes met wind, regen, oceaan, bosgeluiden
Filmpjes met stemmen die je langzaam in slaap praten
Filmpjes met stemmen die je hypnotiseren tijdens je slaap
Filmpjes van 20 minuten tot films van 8 uur.

Er zijn speciale kanalen op YouTube die het waard zijn om uit te zoeken, als je niet aan de pillen wilt en het slaapgebrek op natuurlijke wijze wilt verhelpen. Probeer naast Michael Sealey en YellowBrickCinema ook The Honest Guys eens. Of Jason Stephenson. Echt, stoppen met roken hoeft niet te leiden tot slapeloosheid!

TL;DR: Mijn slaapprobleem verdween toen ik elke avond met een vreemde man naar bed ging

Gestopt met roken en nu slaap ik niet meer

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.