Meisje van vijftig twijfelt over de mirena spiraal
Overgang

Twijfel over de Mirena. En dan?

Van alle artikelen op Meisjes van Vijftig, is het artikel over de Mirena spiraal degene die de meeste lezers trekt. Het is niet bepaald het artikel dat ik in gedachten had, toen ik ooit aan dit blog begon. Meisjes van Vijftig moest licht zijn. Niet te zwaar om te lezen. Een beetje vertier brengen in het toch al drukke leven van een menopauzerende vrouw. Sommige vrouwen met sputterende hormonen delen het huishouden ook nog eens met kids waarvan de hormonen als een dolle rondrazen. Dus dit blog is meer bedoeld als licht leesvoer. En toen publiceerde ik dat artikel over het Mirena spiraal. Best wel zwaar. Maar daarom niet minder gemeend. En heel tekenend voor de stappen die ik zelf doorloop in de fases van de overgang.

Ik heb geen spijt van het Mirena spiraal. Ik heb alleen spijt dat ik niet bijtijds heb ingegrepen toen mijn lichaam aangaf: het is nu genoeg!

Ik sta nog steeds achter wat ik toen schreef: ik heb geen spijt van de eerste vier jaar van de Mirena Spiraal. Ik vond het juist zalig dat ik niet meer menstrueerde. Wel heb ik spijt dat ik niet eerder naar mijn lichaam heb geluisterd en de Mirena pas na 8 jaar heb laten verwijderen. Want na die eerste vier jaar gaf mijn lichaam toch echt aan dat het genoeg was geweest met de hormonen. En ik heb niet geluisterd. Dus sleepte ik nog 4 jaar voort, terwijl de klachten steeds erger werden.

Maar werden die klachten wel veroorzaakt door de Mirena? Veel klachten die ik toen toewees aan de Mirena, konden – achteraf gezien – net zo hard veroorzaakt worden door de fase die vooraf gaat aan de menopauze. Heb ik de overgang uitgesteld door de Mirena spiraal te laten zitten? Of heb ik de menopauze juist versneld door de Mirena te laten verwijderen? Ik ben geen dokter, dus kan alleen vanuit eigen ervaring spreken. Waar de ene persoon zich geweldig voelt bij het Paleo dieet, kan iemand anders juist ziek worden door zich aan zo’n dieet te houden. Dat wat voor mij werkt, hoeft niet perse voor jou te werken.

Uit de aandacht voor het Mirena artikel op dit blog, kan ik alleen maar de conclusie trekken dat veel vrouwen in de overgang met dezelfde vragen zitten die ik ook had. En daarom maar hun toevlucht zoeken tot Google. De twijfel is blijkbaar groot. De onzekerheid blijkt ook uit de vragen die ik per email ontvang. Er is zo weinig bekend. En veel doktoren weten blijkbaar ook niet wat ze aan moeten met die vage klachten. Maar ik ben slechts een ervaringsdeskundige. Ik zou graag iedereen willen helpen die mij mailt met vragen. Sommigen vrouwen zijn écht wanhopig. Maar ik ben géén specialist in vrouwengeneeskunde.

Mijn eigen huisarts trok de conclusie dat ik niet in de menopauze kon zitten. Ik menstrueerde immers nog regelmatig.

Daarom raad ik alle vrouwen aan om bij twijfel over specifieke vrouwenklachten contact op te nemen met een kliniek die gespecialiseerd is in vrouwen. Twijfel je of je de Mirena eruit moet halen? Of denk je er juist over om de Mirena te laten plaatsen? Vraag een consult aan bij een vrouwenkliniek als je ergens over twijfelt. Soms heb je daarvoor een verwijsbrief nodig van je huisarts. Elk lichaam reageert anders op hormonen. Wat goed is voor de ene vrouw, kan juist averechts werken voor de ander. Plus dat er ook rekening gehouden moet worden met het slikken van medicijnen in combinatie met hormonen. Alleen een specialist kan je daarbij helpen. Vertrouw vooral niet op Google voor de juiste antwoorden! Doe het niet. Je kan je lichaam naar de knoppen helpen. Meer dan de menopauze al doet.

Vertrouw niet op Google als je twijfelt aan je gezondheid. Ga naar een specialist!

Dus bij twijfel: luister naar je lichaam. En vraag advies bij mensen die gespecialiseerd zijn. En als je lichaam je zegt dat het nóg niet goed is, vraag dan door! Of vraag naar een ander dokter. Hieronder tref je een selectie aan van vrouwenklinieken in Nederland. Hier kun je terecht voor de mirena, maar natuurlijk ook met andere vragen over de overgang. Heb je goede ervaringen met een dokter of kliniek die er niet bijstaat? Of slechte ervaring met een van de klinieken, hieronder? Laat dat vooral weten! Ik en de andere overgangsvrouwen zullen je dankbaar zijn, als je je ervaringen deelt. Vrolijke menopauze, meisjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.