Meisjes van vijftig en Amsterdam cultuurschok
Random shit

De cultuurschok die Amsterdam heet

Van tevoren was ik gewaarschuwd door reizigers die me voorgingen: Japan veroorzaakt een cultuurschok. Dus ik was op veel voorbereid. Maar het ene moment maak ik me nog heel erg druk, omdat ik de Marathon van Tokyo niet mag lopen en het volgende moment zit ik in een bijna leeg vliegtuig terug naar Amsterdam, midden in de Corona Crisis. Dat bracht een nieuwe dimensie aan onze Japan reis.

Japan is een prachtig land. ook in Corona crisis

Tegen een vriendin die vroeg hoe ik Japan ervaren had, antwoordde ik: “Als je niet ziek wilt worden, ga dan naar Japan.” De tegenstelling met Nederland kon niet groter zijn. Chinese, Iraanse en Koreaanse toeristen mochten sinds eind januari Japan niet meer in. Vanaf eind februari al, waren alle belangrijke attracties gesloten en evenementen, als de Marathon van Tokyo 2020 gecanceld. Musea, de keizerlijke paleizen, sumo tournooien en anime studio’s hielden de deuren dicht. Niet dat we dat erg vonden, het weer was mooi, het was rustig in de parken en de tuinen zijn zo mooi, er viel genoeg te bewonderen.

Buitenattracties als het Bamboo bos of de villa van de acteur Okochi Sanso waren vrij van toeristengroepen. Restaurants en bars waren gewoon open, het dagelijkse leven lag niet helemaal stil. Iedereen ging respectvol met elkaar om. Overal stond alcohol om je handen schoon te maken, iedereen bewaarde afstand. En ja, het is echt waar: in Japan draagt 90% van de mensen een mondkapje. Maar niet alle maatregelen vonden de oorsprong in de uitbraak van het corona virus. De Japanners hebben hygiëne en respect voor de omgeving hoog in het vaandel staan. Ik heb in al mijn jaren nog nooit zulke schone hotelkamers gezien. Het is een cultuurschok als je je meer thuis voelt in een nieuw land dan in je eigen land.

Als je niet ziek wilt worden, ga dan naar Japan.

Er kuchte niemand, niemand hoestte, niemand nieste op straat. Hygiene staat hoog in het vaandel bij de Japanners. Er wordt op straat niet gegeten. Afval neem je mee naar huis en ligt dus ook niet in vuilnisbakken, die leeggehaald kunnen worden door vogels. Er wordt bij voorkeur contactloos betaald en als je dan toch cash gebruikt, gaat het niet van hand tot hand, maar via een schaaltje.  Extra maatregelen als het verbieden van ontbijtbuffetten in hotels en de beroemde sushi belts waren niet meer dan logisch.

Cultuurschok: in Japan wordt op straat niet gegeten, gedronken, gespuugd, geniest, gehoest.

En deze maatregelen lijken een positief effect te hebben. Het aantal patiënten in Japan staat vandaag (26 maart 2020) op 1307 patiënten waarvan 47 zijn overleden. 712 Van die besmette patiënten kwamen van de de Diamond Princess, het cruiseschip dat 3 weken lang in Yokohama lag aangemeerd. In Nederland is het aantal besmette patiënten  6.440, waarvan 435 zijn overleden. Of Japan die voor elkaar kreeg door de anti Corona maatregelen of een gebrek aan testen in Japan, zal nog moeten blijken.

Hygiene is belangrijk tijdens corona. cultuurschok in japan

Wij, als toeristen, waren ons bewust van de omgangsvormen, die strenger waren dan normaal, gezien de dreiging van het virus en de beperkingen die dat met zich meebracht. Maar toch, we konden van onze reis en van Japan genieten. De aankomst op Schiphol, in een compleet verlaten aankomsthal, was dan ook surreal.

De reis naar Japan was geen cultuurschok. De terugkomst in Amsterdam des te meer.

En toen kwam ik thuis, in Amsterdam. De coffeeshops waren open, net als de restaurants, toeristen dromden samen onder het Rijksmuseum en de burgemeester van Amsterdam riep iedereen op om vooral uit te gaan en gezellig je favoriete club of bar te bezoeken. Dat bleek al snel een verkeerde inschatting van mevrouw de burgemeester. Het contrast met Japan kon niet groter zijn. Terwijl in Brabant het aantal met corona besmette mensen snel opliep en de intensive care afdelingen onder druk kwamen te staan, leek het in de rest van Nederland nog niet door te dringen, hoe ernstig de situatie rondom het corona virus was.

Skifanaten uit Oostenrijk en Italië werden niet gecheckt en hoefden niet in quarantaine.

Ik werd niet gecontroleerd op Schiphol. Skifanaten die uit Oostenrijk en Italië terugkwamen, werden niet gecheckt en hoefden evenmin in quarantaine. Mensen bleven tot dit weekend nog en masse naar de kapper, nagelsalon en de sportschool gaan en ik zag grote groepen samen wielrennen en hardlopen. Ook nadat gevraagd was om afstand te nemen.

Het gebrek aan beleefdheid, aan respect voor de persoonlijke ruimte en vooral, het gebrek aan hygiene bij de Amsterdammer was schokkend. Evenals de burgerlijke ongehoorzaamheid van veel mensen en vooral van burgemeester Halsema. Juist de burgemeester zou een voorbeeld moeten zijn en de aanbevelingen van het RIVM strict moeten opvolgen. In deze tijd van onzekerheid is er juist behoefte aan duidelijkheid. In contrast met Japan was de Amsterdamse houding schokkend. Niet de reis naar Japan, maar de terugkomst in Amsterdam, midden in de Corona crisis, voelde als een cultuurschok.

Het bracht in elk geval wel perspectief in mijn teleurstelling over het afgelasten van de marathon van Tokyo. En Rotterdam. En London. En Parijs. En inmiddels ook de Olympische Spelen. Het wordt vast een hele mooie herfst! Zolang we allemaal, ook in Amsterdam, beseffen dat dit niet de tijd is voor gebrek aan gezond verstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.