Het is oktober. En dacht ik nog begin van het jaar dat ik deze maand mijn derde marathon van 2020 zou rennen, liep het allemaal wat anders. Het jaar 2020 zal voor altijd in de boeken staan als het Corona jaar. Het jaar van afgelastingen, lockdowns, complot theorieën en zoomvergaderingen.
350 vóór Christus: Aristoteles concludeert dat de overgang bij vrouwen begint op hun 40e en dat vrouwen na hun 50e geen kinderen meer kunnen krijgen.
De wereld lijkt stil te staan. Reizen is niet meer zo normaal als 6 maanden geleden, werken doen we zoveel mogelijk thuis en uitgaan is nog net niet onderworpen aan een avondklok. Maar een ding blijft niet stilstaan: de teloorgang van ons lichaam. Want aan mijn opvliegers te merken dendert de overgang nog onverminderd voort. Mijn stemmingswisselingen liegen er ook niet om en een hormonale depressie ligt op de loer.
1821: de Franse dokter Charles Pierre Louis De Gardanne legt de term Menopauze (La Ménépausie) vast.
En toen kreeg ik een berichtje uit Engeland, via Instagram. Van een menopauzerende collega renner. Zij vindt, net als ik, dat we van het taboe af moeten dat rondom de overgang hangt. Openheid over de menopauze, online en offline, kan daarbij helpen. Net als eerlijkheid over de symptomen. En omdat bewegen een belangrijk middel is om overgangsklachten te verminderen, kwam ze met een idee:
Op 18 oktober, de dag die door de Wereld Gezondheidsorganisatie is uitgeroepen tot de dag van de Menopauze, lopen of rennen we een mijl. Gail, ik en een heleboel andere vrouwen die vinden dat er meer aandacht moet komen voor de menopauze. Wij zijn mening dat het tijd wordt om het taboe te doorbreken op de overgang. Ik heb al twee weken niet hardgelopen. Maar deze boodschap schudde me weer even wakker. Op 18 oktober ren ik minimaal een mijl. Loop je mee?
Wist je dat walvissen en gorilla’s ook een menopauze ervaren?