Foto: Janneke Poort

Ik ben supertrots op mezelf. Eindelijk, na een jarenlange strijd, ben ik gestopt met roken. Inmiddels ben ik al weer 250 dagen rookvrij. En ik voel me super goed! Maar toch… ik merkte vorige maand dat mijn broek wat strakker leek te zitten. En zijn dat rolletjes bij mijn BH bandjes? En mijn knieen protesteren nu toch wel heel luidruchtig als ik de trap oploop. Ik kán het natuurlijk op de overgang gooien. Iedereen weet immers, dat je zwaarder wordt tijdens de overgang. Toch? De hormonen zijn in onbalans, de eierstokken zijn toe aan pensioen. Dat zou een reden kunnen zijn dat ik best wel ben aangekomen, de afgelopen 6 maanden. Het zóu kunnen. Het zou ook zomaar mogelijk kunnen zijn, dat mijn metabolisme verlaagd is, omdat ik gestopt ben met roken. Het zóu kunnen. Maar als ik eerlijk ben, weet ik heus wel dat stoppen met roken geen enkele reden is om kilo’s erbij te krijgen. Meisjes van vijftig moeten afvallenEvenmin als dat de overgang daar reden voor geeft. En de huisarts heeft mijn schildklierwerking gecheckt, dus dat smoesje kan ik ook vergeten. Het is tijd om met de billen bloot te gaan. In plaats van die sigaretten ’s avonds werd het wel heel makkelijk om een koekje te nemen na het eten. Of twee. Dingen waar ik niet naar taalde toen ik nog rookte, werden in de avonduren de vervanger voor de sigaret. Ik bedoel maar: chips? Echt? Ik ben nooit een grote chips fan geweest. Nog steeds niet, eigenlijk. Dus tijd om te reageren op de uitdaging van de sportschool: de Lente Challenge.

FunFact: Er zijn ongeveer 1850 fitness centra in Nederland die gezamenlijk een geschatte omzet hebben van 1 miljard euro. Bron: RaboBank

Niks geen jaarabonnement. Zes weken trainen, onder begeleiding, met een fysiotherapeut op de achtergrond en als je daar behoefte aan hebt, ook een gesprek met de voedingsdeskundige. Iedereen heeft zijn eigen redenen om te trainen in de sportschool. Afvallen, spieren opbouwen, revalidatie. Zoveel mensen, zoveel redenen. De mijne is niet alleen afvallen. Minder eten – en gezondere keuzes maken bij het eten – zouden daarbij al heel veel kunnen bijdragen. Nee, ik wil die zes weken van de Lente Challenge optimaal gebruiken om mezelf weer sterker te maken. Ik hardloop graag, maar mijn spierkracht laat te wensen over. Dat gaat ten koste van de techniek. Dat veroorzaakt weer blessures. Dus krachttraining is nodig om mijn spieren te versterken. Als ik daarbij ook nog afval is dat mooi meegenomen.
Mijn vetpercentage op 5 mei 2016Op 5 mei was het zover: ik mocht voor de intake komen. Tijdens de intake wordt je fitheid gemeten, je longinhoud, je bloeddruk, je bmi, je vetgehalte. De hele rimbam! En dát is confronterend! Ik was sinds september geen 10 kilo aangekomen zoals ik steeds dacht, maar 14 kilo. Mijn vetgehalte is 36,8%. Wow. Ik was heus niet in de overtuiging dat mijn vetgehalte nog steeds 14% was. Die tijd ligt een triljoen jaar achter me. Maar 36,8% is net even 8% te veel. Werk aan de winkel dus! Maar hoera voor het hardlopen en de kilometers fietsen naar het werk: mijn longinhoud is praktisch optimaal.

FunFact: Zes weken training, onder begeleiding van een personal coach, met een vooropgezet einddoel dat je opstelt samen met de coach kost € 60. Dat is €10 per week. Dat rookte ik voor september nog weg in een dag!

En nu heb ik dus zes weken om 8% vet kwijt te raken en om mijn spieren sterker te maken. Dankzij een speciaal trainingsprogramma dat me netjes werd toegemaild, bevind ik me nu twee keer per week in de sportschool. Ik doe daar oefeningen die ik ongetwijfeld thuis ook kan doen. Maar het feit dat ik €60 heb betaald voor zes weken, maakt dat ik toch optimaal gebruik wil maken van het abonnement. Het is net even die schop onder mijn kont die ik nodig heb. Ik vind het fijn dat er elke keer minimaal twee begeleiders rondlopen die je helpen als het nodig is. Die je corrigeren als je een oefening niet goed uitvoert. En hoewel ik nog steeds veel liever buiten train, merk ik nu al, na twee weken, dat ik sterker word. Op 15 juni heb ik de eindmeting en zal blijken of ik mijn vetgehalte naar beneden heb kunnen trainen.  En of er dan onverhoopt ook wat kilo’s verdwenen zijn. Ik houd jullie op de hoogte!

Fitness elite meisjes van vijftig afvallen
Mijn overall fitness is al vrij goed
10 kilo afvallen tijdens de Lente Challenge

Je zou ook interesse kunnen hebben in

2 gedachten over “10 kilo afvallen tijdens de Lente Challenge

  1. Oe sterk van je dat je dat doet via de sportschool. Eigenlijk een heel goed systeem zo, maar zes weken, vast bedrag.
    Dat zou voor mij ook wat zijn, dan zou ik het wel kunnen volhouden. Ik heb me namelijk ooit eens voorgenomen om nooit meer een abonnement op de sportschool te nemen. Een jaar voor me, tegen een maandelijkse incasso en dan niet meer kunnen wegens blessures… het heeft me over de jaren een hoop geld gekost.

    Succes!

    1. Exact! Dat was de reden die me over de streep trok: na die zes weken zit je nergens meer aan vast. Daar tekenen wij ook voor 🙂 Ik las ergens dat 70% van de sportschoolleden, slapende leden zijn. Als ze alle 100% in de sportschool zouden opduiken, zou je je kont niet meer kunnen keren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.