Het Mirena spiraal verwijderd. Ik ben een ander mens!

Bij mij was het een goede vriendin die dit wondermiddel onder de aandacht bracht. Mond op mond werkt immers nog altijd het beste voor een heleboel producten. Van de aanbevelingen van mijn vriendin kan ik me herinneren:mirena-spiraal-problemen polaroid

 • nooit meer ongesteld zijn
 • geen last van de overgang
 • nooit meer last van pms
 • hormonen zijn beter in balans

Het klonk als een sprookje. Te mooi om waar te zijn eigenlijk. En dat was het ook. Tenminste voor mij. Wat een ellende heeft het Mirena spiraal bij mij veroorzaakt. En als ik de rechtzaken in Amerika goed volg, ben ik niet de enige die negatieve effecten heeft ondervonden van de Mirena Spiraal. Fabrikant Bayer zou er goed aan doen, de voorlichting over dit voorbehoedsmiddel te verbeteren.

Vooral omdat ik van mijn huisarts heb begrepen dat er steeds meer slechte berichten over Mirena naar boven komen. En omdat mijn cardioloog zo negatief was over de Mirena. Vergis je niet:  sommige vrouwen zullen echt baat hebben bij Mirena. Alleen viel het bij mij anders uit. Net als dat sommige vrouwen goed reageren op de pil en anderen niet.

FunFact: De Mirena spiraal is op de markt sinds 1991 in Europa en in de US sinds 2000 met wereldwijd 150 miljoen gebruikers. In de US zijn inmiddels meer dan 45.000 klachten gemeld.

De eerste vier jaar waren prima!
Mijn eerste vier jaar Mirena verliepen prima: ik spotte alleen, had weinig klachten van pms of ongesteld worden. Als je het mij in die tijd had gevraagd, zou ik gezegd hebben: Doen! Ik zou het echt iedereen hebben aangeraden. Maar na het vierde jaar leek het of de hormonen niet meer werkten. Ik kreeg last van hoofdpijnen en buikpijnen. Mijn toenmalige huisarts legde uit dat soms de uitscheiding van de hormonen te snel gaat, waardoor het spiraal eerder vervangen moet worden dan na de voorgeschreven vijf jaar. We besloten, in goed overleg, een nieuwe Mirena spiraal te plaatsen.

De tweede plaatsing
Tegen de verwachting in, verbeterden mijn klachten niet. Ik kreeg steeds meer last van hoofdpijnen, steken in de buik, hartkloppingen, pijnen op de borst, stemmingswisselingen. Het spotten veranderde langzaam in menstruatie. Ik werd ook steeds zieker vlak voor menstrueren.

FunFact: Vrouwen die de Mirena gebruiken ervaren
50%  excessieve vaginale bloedingen
24%  spotten en bloedingen buiten de menstruatie om
8% buikpijnen of pijn in de onderbuik en ontwikkelen cystes

Ik kon de klok erop gelijk zetten: ik kreeg griepverschijnselen elke vier weken die me twee dagen kostten. Elke vier weken griep? Met koorts en pijn in de spieren? Wie heeft er ooit gehoord van griep die maar twee dagen duurt? Elke maand opnieuw?

Huh…. sinds wanneer zing ik weer?
In overleg met de huisarts heb ik alsnog de Mirena spiraal laten verwijderen. Het was een experiment. Als er geen verbetering is, kan hij altijd weer teruggezet worden, zo was de gedachte. Binnen twee weken voelde ik me een ander mens. En binnen een maand bleek dat ik zonder hormonen behoorlijk regelmatig ben: elke vier weken ben ik ongesteld. Zonder Mirena spiraal eruit gehaald. Meisjes van vijftiggriepverschijnselen.

Overgang is ingezet
Natuurlijk is de normale menstruatie niet geheel probleemloos. Ik heb nu verschijnselen die gewijt kunnen worden aan de overgang (pijn in de borsten, puistjes, slecht slapen), maar deze klachten worden wel veroorzaakt door míjn lichaam. Niet door hormonen die toegevoegd worden. Ik ben zo klaar met toegevoegde hormonen! Ik twijfel ook heel erg aan wat ik met mijn lichaam heb gedaan door de Mirena zolang te gebruiken. En wat die hormonen wellicht hebben veroorzaakt. Ik vraag me tevens af of ik de overgang nu heb versneld. Of heb ik deze juist uitgesteld? Heel verwarrend, deze twijfels! En er is te weinig bekend om hier antwoord op te krijgen.

Geestelijke bijverschijnselen Mirena Spiraal
Eén opmerking van mijn huisarts is me bijgebleven. Zij vertelde me dat een andere patient de Mirena had laten verwijderen, omdat ze zichzelf niet meer herkende. Haar man zei dat ze was veranderd in een heks. Na twee maanden was ze terug om te vertellen dat ze spijt had dat ze niet eerder de Mirena spiraal had laten verwijderen: ze herkende zichzelf weer. En haar echtgenoot was blij om de vrouw weer terug te hebben die hij getrouwd was.

Mijn partner heeft het niet gezegd, en ik weet ook niet of de geestelijke symptomen bij mij ook zo overduidelijk waren, maar ik begrijp wel wat de huisarts bedoelde. Ik betrapte mezelf er bijvoorbeeld op dat ik zingend op de fiets zat*, ongeveer twee dagen nadat ik de Mirena had laten verwijderen. Ik kon me de laatste keer niet herinneren dat ik dat had gedaan!

*Aan wie hier ongevraagd getuige van was: ik bied bij deze mijn oprechte verontschuldigingen aan. 

Depressie is een bijverschijnsel, waar nog een taboe op rust. Er zijn verhalen bekend van patienten die zelfmoordneigingen kregen, na het plaatsen van een Mirena. Maar ook van patienten die zelfmoordneigingen kregen na het verwijderen van de Mirena. Het is zo onvoorspelbaar hoe iemand reageert op het plaatsen en het verwijderen, dat het volgens mij onmogelijk is om te weten hoe je lichaam reageert op de toegevoegde hormonen totdat je het probeert.

Ik heb geen spijt van de vier jaar die probleemloos verliepen. Tenslotte had mijn lichaam ook normaal kunnen blijven reageren. Met 150 miljoen gebruikers, lijkt het mij dat er altijd klachten zullen zijn. Omdat ieder mens uniek reageert. Maar feit is dat 45.000 meldingen op 150 miljoen gebruikers een relatief klein aantal is. Het is jammer dat mijn lichaam niet goed reageert op de hormonen, maar er zijn ook vrouwen die heel tevreden zijn over de Mirena.

TL;DR: Als je denkt dat je er baat bij hebt, laat je dan niet afschrikken. Gebruik de Mirena Spiraal. Er zijn ook positieve verhalen over de Mirena. Maar wees altijd bewust van de bijverschijnselen en grijp direct in als je niet goed reageert op de hormonen.

10 thoughts on “Het Mirena spiraal verwijderd. Ik ben een ander mens!

 1. diana says:

  Weet iemand waar je terecht komt met klachten van de mirena? Huisartsen van mij ontkennen dit allemaal ( vaak verhuizing). Mag je ook een rechtszaak van maken? In amerika zie ik groepen dames die samenwerken en dus sterker staan, vraag me af of dit ook in Nederland is, een actiegroep of dergelijke. Ook ik heb ontzettend veel klachten zelfs na verwijderen.

 2. Linda says:

  Hallo, bij mij is het al van begin af aan vervelend. 4 jaar geleden mirena laten zetten, nog steeds elke mand ongesteld ( zo’n 8 tot 10 dagen), veel krampen, buik en rugpijn, last van vette huis en veel puistjes. Voorheen met de pil nergens last van en maar 4 dagen ongesteld. Denk er aan om mirena te laten verwijderen en terug aar orginele mycrogynon 30. Tijdens zeten behoorlijk flauw geweest en lijkt weggetrokken wel en week last van gehad.

  • Jeetje, je lichaam zou na drie maanden toch wel gewend moeten zijn. Vijf jaar is toch het maximum, waarom niet eerder verwijderen? Het lijkt erop dat jouw lichaam ook geen spiraal accepteert. Daar ben je echt niet de enige in. Meteen naar de dokter!

   • Linda says:

    Hallo meisje van 50, heb nog even getobt maar in februari toch er uit laten halen. Heb mezelf weer terug maar nog geen ongesteldheide daarna. Wel terug gestapt naar mycrogynon 30 .

    • Kaatje says:

     Gisteren later verwijderen oef… had de laatste maanden verl migraine ik was er doodziek van. Ook pijn bij gemeeschap pij in de onderbuik. Opgeblazen. Voelde me slecht in mijn vel. En ook moe. Stemmingswisselingen pijnlijke borsten enz… ook meer dan vijf kilo aangekomen het voorbije jaar en kreeg er geen gram meer af . Zo frustrerend. Wel koolhydraten arm beginnen eten. Toch moeizaam 3 kg afgevallen. maar met moeite.
     Voor mij geen pil of nieuw spiraal meer gedaan met al die rommel in mijn lijf. Mijn partner gaat vasectomie laten uitvoeren maar nu wel even condoom gebruiken. We willen toch geen kinderen meer. Voel me echt opgelucht.

     • Wow! Dat is nogal wat, Kaatje! Wat een ellende zo’n klein dingetje kan veroorzaken. Ik hoop van harte dat je ervan opknapt. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *